2021. aug 10.

10 muszlim sportoló, akik legendává váltak a tokiói olimpián

írta: musafir
10 muszlim sportoló, akik legendává váltak a tokiói olimpián

Néhány nappal ezelőtt fejeződött be a 2020-as tokiói olimpia, ahol a muzulmán sportolók nem csak derekasan helytálltak, hanem sokuk be is bizonyította, hogy saját sportágaikban a világ élvonalába tartoznak. Példának okán ki lehet emelni Iránt, mely ország 3 arany, 3 ezüst, 3 bronzzal zárta a játékokat, vagy azt az Üzbegisztánt, amely 3-0-2-vel zárt, vagy a 2-2-9-et elérő Törökországot, vagy a 2-0-1-el záró Katart. Érdekesség, hogy Kazahsztán 8 bronzéremmel fejezte be a küzdelmeket, viszont aranyat vagy ezüstöt nem sikerült nyernie, valamint hogy a +75 kg-os karate versenyszámban szaúdi-iráni döntőt rendeztek.

08ntsameur_transformed.jpg

Megfigyelhető az is, hogy az arab országok számottevően jobb teljesítményt nyújtottak, mint a korábbi olimpiákon, valamint további pozitív fejlemény, hogy az érmet nyert sportolók között nem csak férfiakat találunk, hanem nagy számban képviseltetik magukat a hölgyek is. A továbbiakban 10 olyan muzulmán sportolót mutatunk be, akik szenzációs teljesítményt nyújtottak a 2020-as tokiói olimpiai játékokon:
1. Sajjad Ganjzadeh: Iráni karatéka, 1992-ben született Teheránban, a férfi karate +75 kg-os versenyszámban nyert aranyérmet. Érdekesség, hogy a 4-szeres világbajnok Ganjzadeh a döntőben alulmaradt, ám szaúdi ellenfelét, Tareg Hamedit diszkvalifikálták, mert túl nagy erővel rúgta fejbe riválisát.

sajad_ganjzadeh_2018b.jpg

Sajjad Ganzjadeh

--------------------------------------
2. Busenaz Sürmeneli: A török ökölvívó 1998-ban született az Oszmán Birodalom egykori fővárosában: Bursa-ban. A 2019-es oroszországi világbajnokság győztese Tokióban sem talált legyőzőre váltósúlyban. Jelenleg a Trabzoni Egyetemen folytat tanulmányokat testnevelő tanár szakon.

torok_box.jpg

Busenaz Sürmeneli

---------------------------------------
3. Ahmed Hafnaoui: A 18 éves tunéziai gyorsúszó egyértelműen az olimpia egyik legnagyobb szenzációja. Az arab úszó az egész világot meglepte teljesítményével és a surranópályán elsőként ért célba 400 gyorson. Hafnaoui két másodperccel javította meg egyéni csúcsát, miután az utolsó 50 méteren lehajrázta a rutinos ausztrál Jack McLoughin-t.

hafnaoui.jpg

Ahmed Hafnaoui

------------------------------------
4. Feryal Abdelaziz: Az 1999-ben született egyiptomi karatéka nem talált legyőzőre Tokióban. Ő az első olimpiai aranyérmet nyert női sportoló Egyiptomban. Feryal jelenleg gyógyszerésznek tanul és győzelmét édesanyjának ajánlotta.

feryaz.jpg

Feryal Abdelaziz

-------------------------------------
5. Mutaz Essa Barsham: Az 1991-ben Dohában született katari atléta magasugrásban gyűjtötte be az aranyérmet. Az arab törpeállamnak egyébként nem ez volt az egyetlen érme Tokióban, ugyanis a súlyemelő Fares Ibrahim ugyancsak az első helyen végzett.

barsham.jpg

Mutaz Essa Barsham

----------------------------------------
6. Soufiane El Bakkali: A marokkói atléta történelmet írt Tokióban, mivel 1980 óta ő az első futó, aki nem Kenyából érkezve nyeri meg a 3000 méteres akadályfutást. 1996-ban született és a legjobb eredménye az említett számban 7:58:15.

bakkali.jpg

Soufiane El Bakkali

----------------------------------------
7. Distria Krasniqi: A koszovói cselgáncsozó 1995-ben született Peja városában. A mindössze 153 centis versenyző 2021-ben került csúcsformába, ugyanis a Lisszabonban rendezett Európa-bajnokság megnyerése után az olimpián sem talált legyőzőre.

krasniqi.jpg

Distria Krasniqi

--------------------------------------
8. Akbar Djuraev: Az 1999-ben született üzbég súlyemelő a felnőttek mezőnyében mindezidáig még nem rendelkezett számottevő eredménnyel, azonban Tokióban olimpiai rekorddal diadalmaskodott a férfi 109 kg-os súlycsoportban.

uzb.jpeg

Akbar Djuraev

-------------------------------------
9. Fares Ibrahim El-Bakh: Az 1998-ban született egyiptomi származású súlyemelő katari színekben gyűjtötte be első olimpiai bajnoki aranyérmét. Már a 2016-os olimpián is az első 8 helyezett között végzett, de a 2019-es világbajnoki ezüst után Tokió jelentette számára az igazi áttörést.

egypt-qatar.jpg

Fares Ibrahim El-Bakh

----------------------------------------
10. Nora Djakova: Az 1992-ben született koszovói cselgáncsozó az 57 kg-osok mezőnyében állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A 2018-ban Tel-Avivban világbajnokságot nyert sportoló hatalmas népszerűségnek örvend saját hazájában. A cselgáncs Koszovóban nemzeti sportnak számít, ami miatt a jövőben versenyzőiktől további aranyérmekre lehet számítani.

kosovo_jud.jpeg

Nora Djakova

----------------------------------------
10+1. Hedaya Malak: Az 1993-ban született egyiptomi taekwondós zsinórban a második olimpiáján szerzett bronzérmet. A tokiói verseny után azt nyilatkozta: "Nem tudom eléggé kifejezni azt az örömöt, amit érzek, hogy boldoggá és büszkévé tehetem a hazámat és az egyiptomi embereket."

hedaya.jpg

Hedaya Malak

---------------------------------------------

További tartalmakért látogass el a facebook oldalamra:

https://www.facebook.com/Arabisztika.blog/

Szólj hozzá

Kultúra