2017. dec 22.

Karácsony az iszlám vallású országokban

írta: musafir
Karácsony az iszlám vallású országokban

Sokaknak talán meglepő lehet az a tény, hogy a zömében muszlim többségű országokban is gyakorta megünneplik a karácsonyt és itt most nem a keresztény kisebbségek által tartott karácsonyi ünnepségekre gondolunk elsősorban. Először is érdemes tisztázni, hogy a muzulmánok szent könyvében, a Koránban, hogyan jelenik meg Jézus alakja:

[Emlékezzetek hát arra], mikor az angyalok azt mondták: "Ó Mária! Isten hírül ad számodra egy igét, mely tőle [ered], a neve Jézus, a Messiás, Mária fia. Nagy becsben fogják tartani az evilágon és a túlvilágon, s azokhoz fog tartozni, akik közel állnak [Istenhez].

 

(Imrán nemzetsége, 3:45)

Ebből egyértelműen kitűnik, hogy Jézus mennyire fontos személy és próféta az iszlám vallásban és így már nem is meglepő, hogy számos iszlám ország és muszlim is átvett a karácsony ünnepéhez köthető szokásokat és hagyományokat, melyekről a hazai és nyugati médiákban sem szokás beszélni. Már csak azért sem ejtenek szót erről, mert ez nem illik bele abba a képbe, mely az iszlámot, mint ellenséget hivatott ábrázolni. Sokkal inkább a hoaxok kora dívik, mint mikor az a hír járta be a világsajtót, hogy 'Svédországban betiltották a karácsonyi díszvilágítást a muszlimok miatt' és egyéb álhírek, melyeket aztán egytől-egyig lelepleznek a hitelesebb sajtóorgánumok, pl:

https://www.thelocal.se/20161201/no-sweden-has-not-banned-christmas-lights-heres-proof

Öt országot vizsgálunk meg a továbbiakban és rajtuk keresztül kerül bemutatásra a "muszlim karácsony". Az írásban nem a közel-keleti keresztények ünnepi szokásait boncolgatjuk, hanem bemutatjuk - hogy a vallási értelemben vett szélsőséges országokon kívül -  miként viszonyulnak a muszlimok a keresztény ünnepekhez.

1. Palesztin Autonóm Területek

A karácsony egy rendkívül fontos esemény Ciszjordániában, mivel itt található Betlehem, a város, ahol Jézus született. Betlehem körülbelül 10 km-re délre fekszik Jeruzsálemtől, nevének jelentése arabul: hús háza, héberül: kenyér háza. A palesztinok mintegy 20%-a keresztény vallású, de az ott élő muszlimok többsége is végtelenül büszke arra, hogy Jézus Betlehemben született. Karácsonykor a városon egy nagy felvonulás megy keresztül. Mikulások jelennek meg az utcákon és édességet osztogatnak, az utcákat és a főteret pedig díszkivilágítással látják el. Az ünnepség legfontosabb része, amikor Betlehem templomában megemlékeznek Jézus születéséről. A görög ortodox és örmény egyházak nem december 25-én, hanem január 6-án és 7-én ünneplik a karácsonyt. Ilyenkor más országokból is érkeznek hívők, akiket nem csak a helyi keresztények látnak örömmel, hanem a muszlimok is. 

article-2252956-16a50b78000005dc-532_634x947.jpg

Karácsony Betlehemben

A kép forrása: www.lizardmedia.co

------------------------------

2. Irak

December környékén Bagdadban, Irak fővárosában, megszokottá vált az utóbbi években a (szinte égig érő) karácsonyfák látványa. Természetesen a klimatikus viszonyok csak műfenyők jelenlétét képesek szavatolni, de az európai ember számára nem éppen egy 10 méteres plasztik tűlevelű jut eszébe, ha az országra gondol. Márpedig az utóbbi időben teljesen természetessé vált a keresztény kultúrkörhöz tartozó jelképek és szimbólumok térnyerése a közel-keleti országban. Bagdad délkeleti részén, a Sama Mall bevásárlóközpont előterében egy muszlim vállalkozó hét méteres karácsonyfát állíttatott 2016-ban, melyre (és egyéb kiegészítőkre) átszámítva több mint 25 ezer amerikai dollárt költött. Saját elmondása szerint mindezt azért tette, hogy segítsen honfitársainak elfeledni és enyhíteni az Iszlám Államnak nevezett terrorszervezet elleni háború szenvedéseit. Egy muszlim látogató, Sabah Ismael azt mondta: "Ez a fa képviseli a békét és a szeretetet". "Azt kívánom, hogy minden iraki keresztény egyszer visszatérjen Irakba és békés, normális életet élhessen itt". A Sama Mall egyik alkalmazottja elmondta, hogy a bevásárlóközpont Karrada negyedben található, ahol jelentős keresztény kisebbség él, de karácsonyfákat és egyéb kiegészítőket nem csak ők vásárolnak, hanem a muszlim családok is. Azt mondja: "A muszlimok szeretik megosztani az ünnepi szezont a honfitársaikkal". Egy, a bevásárlóközpontot látogató muszlim házaspár elmondta, hogy minden évben megajándékozzák egymást karácsonykor és számukra ez az év legörömtelibb időszaka. Azt mondják: "Egy nép vagyunk, együtt ünneplünk".

 

baghdad-tree.jpg

Karácsonyi készülődés Irakban

A kép forrása: www.independent.co.uk

------------------------------

3. Egyiptom

Kairó szívében egy impozáns karácsonyfát állítanak fel évről-évre, mely a keresztény ünnep és közösség iránti tiszteletet hivatott szimbolizálni. 2016-ban futótűzként terjedt az interneten az az álhír, miszerint valamelyik európai bevásárlóközpontban egy muszlim csoport meglátott egy karácsonyfát és feldühödvén megrohamozta azt, azzal a céllal, hogy megsemmisítse. Természetesen szó sem volt erről, és az álhírt megosztók azzal sem törődtek, hogy pontosan utánajárjanak mi is történt valójában. A helyszín nem Európa, hanem Egyiptom volt és mindössze annyi történt, hogy a pláza vezetése ajándékokat helyezett el az említett fán, amit aztán a bevásárlóközpont látogatói vezényszóra saját maguk leszedhettek és haza is vihették azokat. Persze a nyugati és hazai sajtóban ez az esemény a keresztény kultúra és civilizáció sárba tiprásaként lett bemutatva, holott ennek éppen az ellenkezője történt. Erről már az index is írt korábban:

https://index.hu/tech/hoax/2016/12/01/nem_az_arabok_nem_teptek_szet_egy_karacsonyfat_egy_nyugati_bevasarlokozpontban/

Sokan elfelejtik, hogy Egyiptom etnikai összetétele rendkívül vegyes, több mint 15 millió keresztény él az országban, akik nyilvánosan és sokszor muszlim szomszédaikkal karöltve ünneplik  meg a karácsonyt. 

23585503299_4d09cf54bd.jpg

Karácsonyfa Kairó szívében

A kép forrása: www.egyptianstreets.com

------------------------------

4. Libanon

Az ország 40%-a keresztény, főként maronita katolikus, ennek megfelelően a karácsonyi időszakban fényárban úsznak a főváros utcái. Bejrútban nagy és csillogó karácsonyi ünnepségeket tartanak a nagyobb hotelekben és ezeken rengeteg ember vesz részt, muszlimok és keresztények egyaránt. Nyugati stílusú reklámok, fények, közösségi karácsonyfák, ünnepi hangulat jellemzi az arab országot decemberben. Jellemző ilyenkor, hogy az emberek egymást látogatják, cukrozott mandulát és nagyon erős kávét fogyasztanak. Ezidőtájt gyakran eljárják tradicionális táncukat a 'Dabké-t'. Libanonban a Mikulást 'Baba Noël'-nek nevezik és nem csak a keresztény gyerekeknek visz ajándékot. Az ő Mikulásuk annyiban különbözik a miénktől, hogy a bejárati ajtón keresztül jön és személyesen üdvözli az embereket. 

2011_christmas_12.jpg

Libanon fényárban

A kép forrása: www.shweir.com

------------------------------

5. Szenegál

Szenegál államvallása az iszlám, az ország lakóinak több mint 92%-a ezt a hitet vallja. Viszont arról sem árt beszélni, hogy a szenegáli polgárok által gyakorolt vallás nem kis mértékben tér el az iszlám ortodox vonalától. Továbbá 6%-uk valamilyen bennszülött vallást követ és 2%-uk keresztény (főként római-katolikus). Jellemző a vallásosságukra és hitrendszerükre, hogy a kereszténység és az iszlám mellett, a mai napig jelen van az animizmus, a rituálék és az azokhoz kapcsolódó hiedelmek.

Egy rendkívül érdekes vetülete is van „kevert” hitrendszerüknek, még pedig az, hogy sok olyan ünnepet is megtartanak, melynek semmi köze az iszlám valláshoz. Példának okán, ebben a számottevően muszlim többségű országban nagyon sokan megünneplik a karácsonyt. Ebben az időszakban télapónak öltözött szenegáliak sokasága lepi el az utcákat és ha az ember arra jár, akkor úton-útfélen feldíszített karácsonyfákba botlik, továbbá pamut hógolyókba és érdekesebbnél érdekesebb karácsonyi maszkokba. Sokak szerint ez a nagyfokú nyitottság, ami Szenegálban van, nem csupán vallási tolerancia, hanem szolidaritás is egyben. Erre az országra jellemző, hogy tiszteletben tartják mások kultúráját és életmódját még akkor is, ha az ellentétes az övékkel. Az utcákon egyaránt látni lehet hidzsáb-ot (fejkendő) viselő nőket és miniszoknyában lévő lányokat. Az összes szenegáli polgár közösen ünnepli a keresztény és iszlám ünnepeket. A muszlimok különleges ajándékokat készítenek, melyeket keresztény szomszédaiknak adnak, de ugyanúgy a keresztények is megajándékozzák a muszlimokat. Húsvétkor a keresztények Ngalakh-t (reggeli étel) főznek muzulmán ismerőseiknek. Ebből két adagot készítenek, az egyikhez alkoholt öntenek, legfőképpen bort – ezt csak saját maguk számára, a másikhoz nem öntenek semmiféle alkoholt – ezt muzulmán barátaiknak  adják. Az iszlám vallás áldozati ünnepén (Eid el-Adha) a muszlimok meghívják keresztény szomszédaikat egy közös ünneplésre.

6022a40c-afea-43f5-aba8-04c83068f8b1_w1023_r1_s.jpg

Dakari muszlim télapó

A kép forrása: www.voanews.com

 ------------------------------

 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor nyomj egy like-ot a facebook oldalamra:

https://www.facebook.com/Arabisztika.blog/

Szólj hozzá

Kultúra Politika