2019. júl 31.

10 tévhit az arabokról

írta: musafir
10 tévhit az arabokról

Ebben a bejegyzésben olyan gyakorta előforduló tévhitekkel számolunk le, melyek egyre szélesebb körben ütik fel fejüket még a magyar értelmiség köreiben is. Ezek a tévedések azért is rendkívül bosszantóak, mert sokszor hivatalos személyek szájából hangzanak el, akiknél azért minimális elvárás lehetne az országok valamilyen fokú ismerete. Biztosan nekünk magyaroknak sem esik jól, amikor Budapestet összekeverik Bukaresttel, vagy amikor a balkáni országok közé sorolnak minket. Fontos lenne megadni a tiszteletet más népek iránt, ha azt szeretnénk, hogy minket is tiszteljenek. Az összeállításban szerepelnek tipikus sztereotíp mondatok, melyeket gyakran prominens személyek is tényként közölnek, és amit nem ritkán politikai indíttatásból tesznek. Azonban vannak, akik az előitéleteikből eredő miszkoncepciók puffogtatásánál is tovább merészkednek. Kiváló példa erre Geert Wilders, az ügyeletes rettegő holland politikus, aki 2017-ben azt nyilatkozta: "Ha nem fogunk harcolni, akkor Európa a század végére az arab világ részévé fog válni." Az ilyen kijelentések - azon túl, hogy egy 7 éves értelmi szintjét sem ütik meg - módfelett veszélyesek, és komoly szerepük van a társadalom agresszióra hajlamos rétegeinek aktivizálásában. Tavasszal a Hollandiában található Urk községben egy holland-marokkói családot bántalmaztak, és közben az előbb említett Geert Wilders nevét kántálták a támadók. Mindezekből is kitűnik, hogy a sztereotípiák és tévhitek propagálása félelemmel és xenofóbiával keverve végzetes kombinációt alkothatnak.
1. Minden arab muszlim...
Ez az egyik leggyakoribb tévhit. Összegezve nem minden arab muszlim és nem minden muszlim arab. Erre jó példa Indonézia esete, amely jelenleg a legnépesebb muzulmán többségű ország a világon. Az úgynevezett arab országokban is rengeteg keresztény arab él, például csak Egyiptomban megközelítőleg 10 millió, de ezen kívül élnek még Irakban, Libanonban, Szíriában és még sok helyen.
665003303001_5621913868001_5621913716001-vs.jpg
Keresztény arabok
---------------------------------------------------------
2. Minden arab terrorista...
Az arab országokban a keresztények kárára elkövetett merényletek sosem az arab emberek közmegegyezésének a része, hanem radikális terrorista csoportok egyéni akciói. Az ott élő keresztény kisebbségek védelmet élveznek, lásd:
A Közel-Keleten is hasonló a forgatókönyv, mint Magyarországon: amikor gazdasági vagy politikai válság üti fel a fejét, akkor annak a legkiszolgáltatottabb csoport látja a kárát. Ez a '90-es és 2000-es években hazánkban a cigányság volt - divattá vált őket okolni mindenért - aztán később a menekültek és migránsok váltak célponttá. Kíváncsian várjuk a folytatást.
3. Az arabok nem vetik ki maguk közül a terroristákat...
Ez a legabszurdabb és legkevésbé érthető állítás. Az arab átlagemberek nem érintkeznek olyan emberrel, akiről köztudott, hogy terrorista, és a terroristák is titkolják kilétüket, vagy külön közösségben élnek. Ez az állítás azért is érthetetlen, mivel a Közel-Keleten történő terrorcselekményekben főként arab muszlimok és arab keresztények veszítik el az életüket, akik nem támogatói, hanem áldozatai az erőszaknak.
1377058944.jpeg
Arab muszlimok élőlánccal védenek egy keresztény templomot Egyiptomban
-----------------------------------------------------------------
4. Az arabok az olajból élnek...
Egy kezünkön meg tudjuk számolni azokat az országokat, melyek éves bevételük legnagyobb részét az olaj teszi ki. Az Egyesült Arab Emirátusokban található Dubaj bevételeinek legnagyobb részét a turizmus, IT-szektor, kereskedelmi központ, tőzsde és ingatlanberuházások alkotják. Az olaj már korántsem olyan fontos tényező, mint 10-20 éve. Marokkóban, Jordániában és az Emírségekben megjelentek a kombinált ciklusú gázturbinák és az energiatárolós naperőmű beruházások. Szaúd-Arábiában a világ legnagyobb napelem parkját tervezik megépíteni:
http_com_ft_imagepublish_prod_s3_amazonaws.jpg
Szaúd-Arábia
-------------------------------------------------------------
5. Az arabok tiszteletlenek a nőkkel és mindenkit megerőszakolnak...
Ez az egyik leggyakrabban hangoztatott előítélet, és sokszor ez váltja ki a legnagyobb indulatokat. Nők jogait korlátozó tiszteletlen férfiak minden társadalomban előfordulnak, elég csak a napokban kirobbant Kenderesi botrányt megemlíteni:
Vagy egy másik esetet:
A Koránban és az arab országok törvényeiben nincsenek utalások arra nézvést, hogy szabad a nőkkel erőszakoskodni, úgy ahogy Magyarországon sincs olyan jogszabály, ami megengedné egy nő fenekének engedély nélküli megragadását, és olyan sem, ami szerint szabad egy komondort hamisan megvádolni, mégis időnként előfordulnak ilyen esetek. A Közel-Keleten ugyanúgy elítélik a nőkkel szembeni erőszakot, mint bárhol máshol. Ettől függetlenül vannak ott is kirívó esetek, gyilkosságok és súlyos visszaélések, az élet sehol sem rózsaszín. Érdemes megemlíteni, hogy a Koránban fontos szerepet kap a szülők, és ezen belül az anyák tisztelete, továbbá a feleség,  vagy feleségek eltartásának kötelessége és az igazságos bánásmód.
Egy arab dal az anyák tiszteletéről:

6. A perzsák is arabok...
Nem, a perzsák nem arabok, és ezt ki is kérik maguknak, ha elhangzik előttük ez a mondat. Nem kevésbé az arabok, akik szintén nem örülnek, ha a perzsákkal keverik őket. Az igaz, hogy a középkorban számos perzsa költő, tudós és író arab nyelven alkotott az arab kulturális hegemónia miatt, de mindkét fél joggal büszke a saját kultúrájára és nyelvére, melyeket nem illik összekeverni. Egy ide köthető másik gyakori tévedés a pakisztániak arabokkal való összetévesztése. Az ő esetükben is eltérő nyelvről és kultúráról beszélhetünk. Ezen népek, népcsoportok, vagy nációk egynek gondolása ahhoz hasonlatos, mint ha Magyarországot és Romániát egy kalap alá vennénk.
7. Magyarországon több mint 700.000 muszlim van...
A különböző közvéleménykutatásokból kiderül, hogy a magyar emberek extrém módon túlbecsülik a Magyarországon élő és tartózkodó muszlimok számát. A valós szám a Pew Research Center szerint a lakosság 0,1%-a, tehát körülbelül 10.000 ember. Elképzelhető, hogy ennél több muzulmán él Magyarországon, de a 700.000-et meg sem közelíti.
8. Az Iszlám Állam egy arab ország...
Ez az egyik legsúlyosabb tévhit, amit az arab- és iszlám világgal kapcsolatban ki lehet jelenteni. Az Iszlám Állam egy terrorszervezet, mely ellen a nagyhatalmakon kívül az összes olyan ország is felvette a harcot (pénzzel, vagy fegyverrel) ahol az iszlám a hivatalos vallás. Az Iszlám Állam fegyvereseit hivatalosan nem muszlimoknak, hanem terroristáknak tekintik az iszlám vallású országok.
9. Allah az arabok Istene...
Nem, Allah nem az arabok Istene, hanem mindenkié, ez az Isten szó arab változata,  a keresztény és zsidó arabok is eképpen nevezik. A "ti Allahotok", vagy a "ti Istenetek" kifejezés sem  állja meg a helyét, mivel az iszlám vallás a kereszténységgel és judaizmussal egyetemben monoteista vallás, csak az egy Isten létezését fogadják el.
islamic-calligraphy-allah-can-be-used-for-the-vector-20721928.jpg
Arab kaligráfia (Allah/Isten)
------------------------------------------------------------
10. Az arabok tevéken járnak...
Biztosíthatok mindenkit, hogy az arab emberek elenyésző hányada használja a tevéket közlekedési eszközként. Főként a turisták által látogatott helyeken láthatunk ilyet, ahol némi romantikus életérzéssel próbálnak szolgálni az országukba látogatóknak. A sivatagban élő beduinok között még találunk tevén közlekedőket, de már nem ez a megszokott. Sokkal inkább egyre több luxusautó tűnik fel az arab országutakon, és nem csak a leggazdagabb régiókban.
dubai-sports-cars-marina.jpg
A tevék modern kori megfelelői
---------------------------------------------------------
Ha tetszett a cikk, akkor nyomj egy lájkot a facebook olalamra:
----------------------------------------------------------
A cikkben megtalálható dal szövege angolul:

Set El Habayeb

Oh the master of the beloved ones, oh my love
you're more precious than my soul and my blood
oh you're tender and full of goodness
god keep you for me my mom
in the past you stayed sleepless at night, got tired holding me for many nights of my life
and now you still enduring the hurt on my behalf
i sleep and you don't,you stay thinking at night
and you wake up since the (adhan*) and you check on me
may you live for me my mother my beloved
and may your satisfaction last for me
my soul is from yours
the reason i live is your nice wishes for me
you feel my joy even before one year
you feel my complains before i do
god keep you for me my mom
god keep you for me my mom
if i live my whole life to pay you back
how can i get enough age(years) for it?
and where i can find the most precious gift?
my eye light,my soul,my life and my world
if you accept them ,then they are my gift to you
god keep you for me ,the master of the beloved ones,my love
https://lyricstranslate.com
Szólj hozzá

Kultúra