2020. okt 03.

Mesebeli arab városok - Kairó (Egyiptom)

írta: musafir
Mesebeli arab városok - Kairó (Egyiptom)

Kairó (القاهرة، ejtsd: al-Qáhira) Egyiptom (مِصر) fővárosa és az arab világ, a Közel-Kelet és egész Afrika legnagyobb városa. Egyiptom északi részén fekszik, a Nílus (النيل) folyó két partján, 120 km-re a Szuezi-csatornától (قناة السويس), 165 km-re délre a Földközi-tengertől (البحر الأبيض المتوسط). Hivatalosan a világ 6. legnagyobb települése. Lakossága 9 500.000 fő (agglomerációval együtt több mint 20 millió).

downtown-cairo.jpg
Kairót a Fátimida-dinasztia (الخلافة الفاطمية) alapította 969-ben. Kairóban található az arab világ legrégebbi és legnagyobb film- és zeneipari központja, valamint a világ második legrégebbi felsőoktatási intézménye, az Al-Azhar Egyetem (a legrégebbi a marokkói University of Karueein, amelyet 859-ben alapítottak).

ee7009fc7398de9a7c1f23f9f716b263.jpg
Az egyiptomiak a várost gyakran Masr-nak (Maszr, مَصر) nevezik, amely nemcsak Kairót jelenti az egyiptomi arab dialektusban, hanem magát Egyiptomot (irodalmi arab nyelven: Misr, مِصر) is. A hivatalos neve viszont al-Qáhirah (arabul: القاهرة), jelentése: "a győztes" vagy "a győzedelmes", állítólag annak a ténynek köszönhető, hogy a Mars bolygó (arabul: النجم القاهر, al-Nadzsm al-Qáhir) a város megalapításakor (a városépítés kezdetekor) kiemelkedő pozícióban helyezkedett el az égen.
high-angle-view-of-cairo-during-daytime--egypt-940395494-5c572f4246e0fb00013a2bb8.jpg
A mai Kairó óvárosának területén helyezkedett el az Amr ibn al-Ász (عمرو بن العاص) által alapított al-Fusztát (الفسطاط), amely a terület muszlim meghódításától kezdve Egyiptom korábbi fővárosa volt.

Muhammad Ali egyiptomi alkirály (محمد علي باشا) fontos személy az észak-afrikai ország történelmében. 1848-as haláláig számos társadalmi és gazdasági reformot indított, melyek miatt úgy hivatkoznak rá, mint a modern Egyiptom megalapítójára. Azonban Kairó igazi modernizációja Iszmáíl egyiptomi alkirály (إسماعيل باشا، Muhammad Ali egyiptomi alkirály unokája) uralkodása alatt vette kezdetét. Az ő utasítására nem csak széles utakat alakítottak ki és grandiózus épületeket húztak fel, hanem színházak, operaházak, iskolák, múzeumok építésével a város kulturális fejlődése is biztosítottá vált.

p07zy3y6.jpg
A város bővelkedik a látnivalókban. Többek között olyan csodákra bukkanhat az idelátogató turista, mint az Al-Azhar-mecset (الجامع الأزهر), a Kairó Torony (برج القاهرة), az Al-Gawhara palota (قصر الجوهرة), a Citadella (قلعة صلاح الدين), az Ibn Tulún-mecset (مسجد ابن طولون)، a Szűz temploma (الكنيسة المعلقة), a Tahrír tér (ميدان التحرير)، a Ben Ezra-zsinagóga (معبد بن عزرا), stb.
panorama-of-cairo.jpg
A gízai piramisok Kairó közvetlen közelében helyezkednek el, és már az ókorban is egzotikus turistacélpontnak számítottak. A történelmi óvárosban található iszlám építészeti remekművek és a gízai piramisok 1979 óta az UNESCO világörökség részét képezik.

ympc8bkf65g41.jpg

-------------------------------------------

További tartalmakért látogass el a facebook oldalamra:

https://www.facebook.com/Arabisztika.blog/

Szólj hozzá

Kultúra