2020. jún 12.

Mesebeli Arab Városok 3. Chefchaouen (Marokkó)

írta: musafir
Mesebeli Arab Városok 3. Chefchaouen (Marokkó)

Sorozatunkban mesebeli arab városokat mutatunk be. A harmadik részben a Marokkó (المغرب) északnyugati részén található Chefchaouen (شفشاون‎) városáról olvashattok egy rövid összefoglalót.

Ezt a gyönyörű várost az arab Abu al-Hassan Ali ibn Moussa ibn Rashid al-Alami (arabul: علي بن موسى بن رشيد العلمي), az Idriszida uralkodóház (arabul: الأدارسة) egyik tagja alapította, és kék színű épületeiről is ismeretes. Jelenleg arabok és berberek lakják.2d.jpgChefchaouen Marokkó gyöngyszeme, hegyvidéki környezetének szépségét fokozza a fényesre festett medina (óváros) kontrasztja. A város az év nagy részében hemzseg a turistáktól, aminek fő okai többek között az egészen egyedi óváros, a kékre festett házak, a nyugodt atmoszféra és a lélegzetelállító panoráma. Ám sokan nem ezek miatt látogatnak el ide, hanem a könnyű drogok egyszerű beszerezhetőségének köszönhetően.
7dad475d2b0283973b711dc3cc5410d9.jpgChefchaouen mindössze 100 km-re található attól a Ceutá-tól (arabul: سبتة), amely akármilyen furán is hangzik, Spanyolország autonóm városa Afrika északi partján. Kiváló elhelyezkedése és egyedi építészeti stílusa nagy mértékben hozzájárul a település népszerűségéhez.andrevicentegoncalves_windows_of_the_world_africa_morocco_chefchaouen.jpgChefchaouen kék falai rendkívül közkedveltek a Marokkóba látogató külföldiek körében. Több elmélet létezik arról, hogy a falakat miért festették kékre.
A helyiek verziója szerint a kék szín használata a klasszikus mór kultúra idejére nyúlik vissza, amikor is a mórok a vallási-etnikai tisztogatások miatt Andalúziából ebbe a városba menekültek. Azt akarták, hogy ez a szín a béke és a tolerancia jelképe legyen. Sokak szerint emiatt nevezték el Chefchaouen-t "a kék drágakőnek" (الجوهرة الزرقاء).
unnamed_1_1.jpg

A második változat szerint a kék színnel való festés hagyományát a zsidó menekültek honosították meg, akik úgy vélték, hogy ezen szín manifesztálódása a Mindenható jelenlétére utal.
A harmadik magyarázat képviselői viszont a kék szín szúnyogokat távol tartó képességére vezetik vissza elméletüket. Akármi is legyen az igazság, Chefchaouen egy üde színfolt Észak-Afrika peremén.d67c818864a5c44b93f16aff971a09cd.jpg

---------------------------------------

További tartalmakért látogass el a facebook oldalamra:

https://www.facebook.com/Arabisztika.blog/

Szólj hozzá

Kultúra