2020. máj 15.

Mesebeli arab városok II. Manama (Bahrein)

írta: musafir
Mesebeli arab városok II. Manama (Bahrein)

Legújabb sorozatunkban mesebeli arab városokat mutatunk be. A második részben Bahrein (البحرين) fővárosáról, Manamáról (المنامة) olvashattok egy rövid összefoglalót.

A város elnevezése az arab المنامة (al-Manáma) szóból ered, amelynek jelentése: pihenőhely. A települést a XIV. században alapították.
s867gsj4gz111.jpg
Manama apró területe ellenére Bahrein fővárosa és egyben legnagyobb városa. A szigetország északkeleti csúcsán fekszik a Perzsa-öbölben (másik nevén: Arab-öböl, الخليج العربي). Mintegy 157 ezer ember él a fővárosban. Manama csodás tengerparttal rendelkezik és mellette található Al-Muharraq (المحرق) szigetén a bahreini nemzetközi repülőtér.

Manamában rendkívül sokszínű lakosság él. A lakosságnak mindössze csak az 50%-a arab (ebből bahreini kb. 45%), és 45%-a egyéb ázsiai (India, Sri Lanka, Fülöp-szigetek) származású. A bahreini arabok között többségben vannak a síiták a szunnitákkal szemben (2017-es adatok alapján 62-38 az arány), ami rajtuk kívül csak két olyan országban valósul meg, ahol az iszlám az államvallás: Irak és Irán. Annak ellenére, hogy a többség síita, az uralkodó elit nagyobb része szunnita. Ezen kívül az országban még 360 ezer bahreini keresztény is él.
df8b047d9b7e0eabe5a4d41b6e35e8f4.jpg
A fő vallás az iszlám, és az itt lakók ismertek a más vallások iránti toleranciájukról. A bahreini polgárok és külföldiek közötti házasságkötések nem ritkák - viszonylag sok filippínó-bahreini házaspár van az országban.

A kormány által biztosított egészségügyi ellátás az ország állampolgárai számára ingyenes, és az ott lakó külföldiek számára is erősen támogatott. Magánkórházak is vannak az országban, például a Bahreini Nemzetközi Kórház.

A XX. században a területen található olajvagyon elősegítette a gyors gazdasági növekedést, és az 1990-es években összehangolt diverzifikációs erőfeszítések más iparágakban is terjeszkedést eredményeztek, és mindez hozzájárult ahhoz, hogy Manama a Közel-Kelet fontos pénzügyi csomópontjává váljon.
8d557bacea0c11b956a6e5b8700bc512.jpg
A The Irish Times internetes portál a következőket írja a városról:
"Aki Manamában kíván letelepedni, annak könnyű dolga van. Az emberek nagyon barátságosak. Nem ritka, hogy az ott élő külföldieknek bahreini barátaik vannak, ami nem feltétlenül jellemző az Arab-öböl többi államában. A nőknek nem kell kendővel takarniuk magukat, s valószínűleg több joguk van Bahreinben, mint bármely más Öböl-államban. Több kormányminiszterük is nő. Az alkohol és a kikötői termékek széles körben kaphatók."

f29171628123.jpg

Az tény, hogy a nők öltözködésére vonatkozó szabályok általában enyhébbek, mint a szomszédos országokban; a nők hagyományos öltözéke általában a hidzsáb (حجاب - a nők haját letakaró fátyol) vagy az abaja (عباية‎/عباءة - köpeny szerű női ruha) alkotja. Az országban a nyugati ruhát viselő nők látványa megszokottnak számít, és semmi sem kötelező őket a tradicionális népviselet szerint való megjelenésre. A férfiak hagyományos öltözékének a neve: thawb (ثوب - köntöshöz hasonlító és általában bokáig érő ruhadarab), amihez a kuffiyeh (كُوفِيَّة‎) vagy ghutra (غُتْرة) nevezetű fejfedőt hordják.

Az ország jól fejlett úthálózattal rendelkezik, ami különösen igaz a fővárosra. Az 1930-as évek elején, az olajmezők felfedezése felgyorsította több út és autópálya megépítését, amelynek köszönhetően számos elszigetelt település közvetlen összeköttetésbe került Manamával.

manama-skyline-shutterstock-1024x548.jpg

----------------------------------------

További tartalmakért látogass el a facebook oldalamra:
Szólj hozzá

Kultúra