2020. máj 03.

A kalifátus (sorozat)

írta: musafir
A kalifátus (sorozat)

A kalifátus egy feszültségekkel teli nyolc részes drámasorozat, amely 2020. március 18-án vált elérhetővé világszerte a Netflixen. A történet egyrészről bemutatja, hogy az ISIS-toborzói milyen módszerekkel szervezik be a többnyire migrációs háttérrel bíró, hátrányos helyzetű és deprivált családok sarjait, akik a társadalom perifériájára szorulva úgy érzik, hogy megrekedt helyzetükből számukra az egyetlen kiút egy idealizált és utópisztikus világba való menekülés.
A sorozatot Wilhelm Behrman és Niklas Rockström írta, és Goran Kapetanović rendezte.
A kalifátus, amelyet Stockholmban és Jordániában forgattak nem csak dráma, hanem egy izgalmas thriller is, amely zökkenőmentesen mozog Svédország látszólagos nyugalma és a Szíriában tapasztalható zűrzavar között.

emcvinerebrhgrmvphcit8iu0we.jpg
A sorozat (rendkívül élethűen) az iszlám állam vezetőit vérszomjas fanatikusként ábrázolja, akik számára a nők nem többek, mint értéktelen csecsebecsék, és akik "ügyük" érdekében hajlandóak bárkit és bármit feláldozni.
A sorozat nem csak az eltérő civilizációkat állítja kontrasztba, hanem magán az iszlámon belüli világok harcát is bemutatja, nevezetesen szembeállítja a mérsékelt iszlám (vagy egyszerűen csak iszlám) képviselőit az ún. szélsőséges, vagy fundamentalista iszlám követőivel. A készítők aprólékos kutatómunkát végeztek a sorozat megalkotása előtt, ezért nem csak a szokásos kliséket építették be a történetbe. Ennek köszönhetően a nyolc rész megtekintését követően a kérdéskör minden aspektusával megismerkedhetünk.

TRAILER:

Szereplők:

Gizem Erdogan – Pervin El Kaddouri

Aliette Opheim – Fatima Zukic

Nora Rios – Suleika "Sulle" Wasem

Amed Bozan – Husam El Kaddouri

Yussra El Abdouni – Lisha Wasem

Arvin Kananian – Nadir Al-Shahrani

Lancelot Ncube – Ibrahim "Ibbe" Haddad

William Legue – Omar Soudani

Simon Mezher – Suleiman Wasem

Amanda Sohrabi – Kerima

Albin Grenholm – Calle

Marcus Vögeli – Jakob Johannisson

Nils Wetterholm – Emil Johannisson

----------------------------------------

További tartalmakért látogass el a facebook oldalamra:

https://www.facebook.com/Arabisztika.blog/

Szólj hozzá

Kultúra