2020. ápr 24.

Mesebeli arab városok I. Sibám (Jemen)

írta: musafir
Mesebeli arab városok I. Sibám (Jemen)

Legújabb sorozatunkban mesebeli arab városokat mutatunk be.

Az első részben a káprázatos Sibám (شبام) városáról olvashattok egy rövid leírást, amely Jemen (اليمن) középső részén fekszik, és Hadramaut (حضرموت) régió egyik legkiemelkedőbb települése. A mintegy 8 ezer lakosú Sibám több okból kifolyólag is történelmi jelentőségű város. Itt található Jemen legrégebbi mecsete, és óvárosát 1984-ben vették fel az UNESCO Világörökség listájára. Nem véletlenül érdemelte ki a "sivatag Manhattanje” (مانهاتن الصحراء), vagy a "sivatag Chicagója" (شيكاغو الصحراء) elnevezéseket, mivel a vályogtéglából készült sokemeletes épületeit méltán tekinthetjük a New York-i felhőkarcolók elődjeinek. Habár ezen elnevezések degradálóak Sibámra nézve, mivel kultúrája sokkal régebbi, mint az említett észak-amerikai városoké. Több mint 500 toronyház jellegű épület található az óvárosban, melyek átlagosan 7-10 szinttel rendelkeznek.

sibam.jpeg

Ezt az építészeti stílust többek között azért alkalmazták, hogy megvédjék a város lakóit a beduin támadásoktól. A település a III. század óta létezik, az ősi hadramauti város, Shabwa (شبوة) gyengülése után alapították. A lenyűgöző felhőkarcolók a XVI. században épültek, a város ekkortól számítva fontos közigazgatási központ. Sibám az egyik legrégebbi és legjobb példa a vertikális építkezés elvén alapuló várostervezésre. Ezen felül a város megőrizte Hadramaut népének kulturális identitását és hagyományos életmódját. Építészetileg kiemelkedő univerzális értékekkel rendelkezik, beleértve a városszerkezet és elrendezést, a látképet, a városfalat és a tradicionális épületeket.

buildings-shibam-yemen_adapt_1900_1.jpg


Sibám megalkotásának minden aspektusa komoly stratégiai tervezést tükröz. Hegyvidéki területre építették, és egy óriási völgy veszi körül, ami megóvta az épületeket az esetleges áradásoktól, miközben biztosítva maradt az elsődleges vízforrás és az agrikultúra. A várost egy téglalap alakú rácsra építették egy megerősített fal mögé - ez a "védekező" elrendezés megvédte a házak lakóit a rivális törzsektől, és a magasból könnyedén láthatták az ellenség közeledtét.

old_walled_city_of_shibam-109044.jpg


A vályogból és agyagtéglákból épült toronyházak a várost körülvevő termékeny talajból épültek fel. A talaj, a széna és a víz keverékét téglává alakították, majd kivitték a napra száradni. Az ablak nélküli földszinten gabonát tároltak és olykor a haszonállatokat is beengedték, míg a legfelső szintek általában közösségi térként működtek. Az épületek között összekötő hidak és ajtók kaptak helyet, melyek szintén védelmi funkciót láttak el. Külön kuriózumnak számítanak a házakon lévő faragott és vésett faajtók díszes lakatokkal, és a pazarul megmunkált ablakok fából készült árnyékoló rácsokkal.

shibam_wadi_hadhramaut_yemen.jpg

A szerkezeteket állandóan szél, eső és hőerózió fenyegeti, ami miatt folyamatos karbantartást igényelnek. A várost súlyosan érintette egy 2008-as trópusi ciklon által bekövetkezett árvíz. A Jemenben zajló fegyveres konfliktusok miatt Sibám 2015-ben felkerült a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. Amióta a város világvédett lett, dollár 10 milliókat költöttek az épületek restaurálására.

----------------------------------------

Tovább tartalmakért látogass el a facebook oldalamra:

https://www.facebook.com/Arabisztika.blog/

Szólj hozzá

Kultúra