2020. ápr 19.

Színek az arab kultúrában

írta: musafir
Színek az arab kultúrában

Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk, hogy egyes színek pontosan mit is szimbolizálnak az arab kultúrában, és szemügyre vesszük néhány arab állam zászlóját is.

A vörös (الأَحْمَر)
A Közel-Keleten a vörös csakúgy, mint más kultúrákban a szerelemhez és az erős érzelmekhez köthető, de ezen kívül számos pozitív és negatív jelentéssel bír egyaránt. Több arab ország zászlajában is megtalálhatjuk, és elsősorban az arab világot a gyarmatosítóktól felszabadító forradalmi seregek bátorsága iránti tisztelet kifejezője. Azonban a vörös színnek a felszabadító seregek megbecsülésén túl létezik egyéb vetülete is. A vérontást, a haragot és a gonoszságot szemlélteti. Ezeket főként Oszmán Birodalomra és a gyarmatosítás elnyomó erőire vetítik ki.

A zöld (الأَخْضَر)
A zöld szín az arab világban két elsődleges jelentéssel bír. Először is a zöld színt gyakran használják a zászlókban, ezzel is tisztelegnek a föld iránt, mert úgy tartják, hogy a természetet és a termékeny földet testesíti meg. Ománban a zöld zászló a zöld hegyeket jelképezi. A zöld a természettel való társulásának köszönhetően a növekedés kiterjesztett jelentésével bír.
A szín második jelentése maga az iszlám, mivel a zöld a vallás hagyományos színe, mert a dzsannára (mennyország - الجنة) úgy tekintenek, mint egy kertekkel teli paradicsomra. A legtöbb arab a békét és a spiritualizmust társítja hozzá. A zöldet több nemzeti zászlóban is az iszlám jelképeként használják. Ezek közé tartozik Afganisztán, Algéria, Irán, Pakisztán, Szaúd-Arábia és Srí Lanka.

A fekete (الَأسْوَد)
A feketét az Abbászida-korban (750-1258) az arab világ színeként fogadták el. Az Abbászida Kalifátus (الدولة العباسية) az arab-iszlám világ aranykorában uralta a muszlim birodalmat. Ez az aranykor sikert hozott az irodalomban, a tudományban és az építészetben. A feketének azonban lehet más jelentése is. Egyiptomban és Szíriában egyaránt beillesztették a fekete színt a nemzeti zászlóba, és a gyarmatosítás elnyomó erői ellen való ellenállás szimbólumává vált. Világszerte a feketét gyakran halállal vagy a kétségbeeséssel társítják. Az iszlámban a poklot feketének és sötétnek tekintik, ezért a fekete a büntetés és szenvedés szimbóluma is.

A fehér (الأبيض)
A fehér színt világszerte a tisztasággal hozzák összefüggésbe. Ettől a felfogástól az arab világ sem tér el különösen. A fehér általában pozitív jelentéstartalmat hordoz, a természettel és a tisztasággal hozható összefüggésbe. Jelentheti a békét és a belső megnyugvást, valamint a pozitív események, például esküvők meghatározó színe is egyben. Ezen felül a gyász és az újjászületés szimbólumaként tekintenek rá. Megtalálhatjuk több arab ország zászlójában. Egyéb speciális jelentésekkel is bír. Például az egyiptomi lobogóban szereplő fehér sáv a vérontás nélküli függetlenség kivívását jelenti.

A sárga (الأصفر)
A sárga az arab világban a természet bizonyos elemeinek és az aranynak a színe. A napot, az őszt és a sivatagot szimbolizálja, a természet szépséget, valamint a sikert és a jólétet jelzi. A sárga különféle kifejezésekben használatos. Például a „sárga mosoly” azt jelenti, hogy valaki gonosz vagy kegyetlen. A sárga szem a betegséggel azonosítható. Ez egy gyászszín Egyiptomban, mivel a mumifikált testeket aranymaszkokban pihentették, jelezve a nap állandó jelenlétét.

Zászlók

Megfigyelhetjük, hogy több arab állam zászlaján is a fehér, fekete, zöld és piros színkombináció van. Ezt a négy színt pán-arab színeknek nevezik ألوان الوحدة العربية. Néhány példa ezekre a színkombinációkra - Irak, Szíria, Jordánia, Kuvait és Palesztina.

league-arab-states-arab-countries-flags-vector-illustration-member-set-country-international-regional-organization-91739889.jpg


A négy szín szimbolikus jelentése a 14. századi iraki költő, Safi Al-Din Al-Hilli (صفي الدين الحلي) egyik verséből is kitűnik: „(A) fehér (szín) a cselekedeteink, (a) fekete (szín) a csatáink, (a) zöld (szín) a mezőink és (a) piros (szín) a kardjaink”.

a_map_of_the_arab_world_with_flags.png



Ezeknek a színeknek megvan a speciális jelentése a különböző arab államokban. Például a libanoni zászlóban a vörös az Oszmán Birodalom ellen küzdő mártírok vérét jelképezi. Jordániában viszont egészen mást jelent, mivel a jordán zászlóban ez az uralkodó Hashemita-dinasztia الهاشميّون jelképe.

----------------------------------------

További tartalmakért látogass el a facebook oldalamra:

https://www.facebook.com/Arabisztika.blog/

Szólj hozzá

Kultúra