2019. okt 26.

Muzulmán nők a sport világában

írta: musafir
Muzulmán nők a sport világában

A modern muszlim női sportolók számos sportágban értek el sikereket, beleértve a röplabdát, a teniszt, a labdarúgást, a vívást, a sportlövészetet, a súlyemelést, a fallabdát és a kosárlabdát. A 2016-os nyári olimpián tizennégy muszlim nő nyert valamilyen érmet, és különféle sportágakban képviselték hazájukat. 
A továbbiakban bemutatunk néhány iszlám vallású országot, amelyek női versenyzői rendre sikereket érnek el a különböző sportversenyeken.


Törökország

A török sportnak nagy tradíciói vannak, és ez nem csak a férfi sportolóikra vonatkozik. Halet Çambel és Suat Fetgeri Aşani voltak az első török nők, akik részt vettek olimpiai játékokon. Ők egyébként az 1936-os berlini nyári olimpia vívóversenyén indultak. A csúcspontot Nurcan Taylan jelentette, aki világbajnok volt súlyemelésben és egy ideig a világcsúcs is az övé volt a 48 kg-os kategóriában. Az ankarai születésű hölgy emellett hat Európa-bajnoki címmel is büszkélkedhet, de kétségkívül legnagyobb sikerét a 2006-os athéni olimpián érte el, ahol megszerezte az aranyérmet. A törökök mindezek mellett a csapatsportokban is jeleskednek, kosárlabdában a 2013-as női Európa-bajnokságon a bronzérmet szerezték meg, de képviseltetik magukat labdarúgásban, kézilabdában, röplabdában és hokiban is. 


Azerbajdzsán

A lakosság 97%-a muszlim és az ő esetükben is kiváló női sportolókról beszélhetünk. Általánosságban véve Azerbajdzsánban a sportolásnak ősi gyökerei vannak, és napjainkban mind a hagyományos, mind a modern sportokat továbbra is űzik. A birkózást konvencionálisan Azerbajdzsán nemzeti sportágának tekintik, ám manapság az országban a legnépszerűbb sportok a futball és a sakk. Ezen kívül népszerű még a gimnasztika, a judo, a futsal, a súlyemelés és az ökölvívás is. Az elmúlt években a ritmikus gimnasztika gyors fejlődésnek indult Azerbajdzsánban. Számos azerbajdzsáni tornász, mint például Aliya Garayeva, Anna Gurbanova és Dinara Gimatova, a világ legjobbjai közé tartoznak.

anna_gurbanova_fig_rhythmic_gymnastics_olympic_apokdwpwcgpl.jpg

Anna Gurbanova

----------------------------------------

Azerbajdzsán női röplabda ligája az egyik legerősebb női bajnokság a világon. Az ország női nemzeti csapata negyedik lett a 2005. évi Európa-bajnokságon. Az elmúlt években olyan klubok, mint a Rabita Baku és az Azerrail Baku, nagy sikereket értek el az európai kupák során. A legsikeresebb azerbajdzsáni női sportoló Zemfira Meftahatdinova, aki megszerezte az első helyet 2000-es sidneyi olimpián.


Pakisztán és Banglades


A két muszlim többségű országban nagy hagyománya van a krikettnek, méghozzá női nemzeti csapataik a világ 10 legjobb csapata között vannak számon tartva. Pakisztán egyik leghíresebb női sportolója az úszó Rubab Raza, aki kvalifikálta magát a 2004-es athéni olimpiára és nemzetközi versenyeken is ért el viszonylagos sikereket.

razarubab.jpg

Rubab Raza

----------------------------------------

Bangladesben a céllövő hölgyek jeleskedtek az utóbbi időben. Shahana Parveen, Sharmin Ratna és Sabrina Sultana is részt vett valamely olimpián az elmúlt 30 évben. 

Egyiptom

A muszlim többségű ország női sportolói leginkább a küzdősportokban és fallabdában jeleskedtek az elmúlt időszakban. A taekwondo versenyző Hedaya Malak két Olimpián is részt vett, 2012-ben és 2016-ban. Az utóbbi eseményen bronzérmet szerzett.

hedaya_malak_rio2016b.jpg

Hedaya Malak

----------------------------------------

A squash világranglista első három helyét egyiptomi hölgyek foglalják el: 
1. Raneem El Welily 
2. Nour El Sherbini 
3. Nour El Tayeb.
https://psaworldtour.com/rankings/world_tour?g=women&q=

20151022102201_nour-el-tayeb-squash.jpg

Nour El Tayeb

----------------------------------------


Abeer Abdelrahman a 2012. évi nyári olimpiai játékokon a bronzérmet szerezte meg súlyemelésben a 75 kg-os súlycsoportban.
Tunézia

 


A tunéziai tőrvívó Inés Boubakri bronzérmet nyert a 2016. évi nyári olimpián, ahol bronzmeccsen az orosz Aida Shanajevát győzte le. Győzelmét az arab nőknek dedikálta, mondván:

sikere rámutat arra, hogy a nők léteznek és megvan a helyük a társadalomban.

564c03_93f19c3bd8b64f59bfd06894faed233e-mv2.png

Inés Boubakri

----------------------------------------

Tunéziában még rendkívül népszerű a tenisz, Selima Sfar a '90-es években a női világranglista 75. helyéig vitte, míg napjainkban Ons Jabeaur legjobb világranglista helyezése az 51. Tunézia női sporttörténetének legnagyobb sikere egyértelműen Habiba Ghribi nevéhez fűződik, aki atlétikában aranyérmet szerzett 2012. évi nyári olimpiai játékokon.

398066cac2cf3abb2057985371303b37fb36cf2e.jpg

Habiba Ghribi

----------------------------------------

 

A bejegyzés alapján kijelenthetjük, hogy az iszlám világban is vannak világszínvonalú női sportolók, világ-, és olimpiai bajnokok. A médiában, vagy a politika által irányított "iszlám szakértők" elemzéseiben megjelenő muszlim női entitás nem a valóságra reflektál, az egyenletből figyelmen kívül hagynak számos szignifikáns tényezőt. Egy muszlim nő helyzetét erősen befolyásolja iskolázottsága, lakhelye, hite, politikai felfogása, valamint családjának, mint mikroközösségnek a társadalomban történő elhelyezkedése. Ha a rabláncra vert muszlim nő képe valódi lenne, akkor nem lennének muszlim orvosnők, mérnökök, tudósok, Nobel-díjasok, és nem lennének muszlim női olimpiai bajnokok sem.

----------------------------------------

 

További tartalmakért látogass el a facebook oldalamra:

https://www.facebook.com/Arabisztika.blog/

Szólj hozzá

Kultúra