2018. júl 07.

10 híresség, aki áttért az iszlámra

írta: musafir
10 híresség, aki áttért az iszlámra

Ebben a blogbejegyzésben tíz olyan hírességet fogunk bemutatni, akik életük valamely periódusában arra az elhatározásra jutottak, hogy áttérnek az iszlámra. Az összeállításban megtalálhatók színészek, sportolók, történelmi személyek és híres közéleti szereplők egyaránt.  Érdekesség, hogy a listán több magyar, vagy magyar kötődésű személy is szerepel. 

 

1. Mike Tyson

Minden idők egyik leghíresebb ökölvívója 1992-ben, a börtönben vette fel az iszlám vallást. Ő volt a legfiatalabb nehézsúlyú bokszoló, aki képes volt világbajnoki címet nyerni. Saját bevallása szerint az iszlám felvétele mérföldkőnek számított az életében, muszlim neve: Malik Abdul Aziz. Hozzátartozói szerint, Tyson az iszlám hitre való áttérésnek köszönheti, hogy rendbe tudta hozni az életét.  Ezzel kapcsolatos híres mondata: 

Allahnak nincs szüksége rám, nekem van szükségem őrá. 

x1080-n8t.jpg

Mike Tyson Mekkában

A kép forrása: https://www.dailymotion.com/video/x4elczd 

----------------------------------------

2. Franck Ribéry

Kevés olyan sportszerető van, aki nem ismeri a francia Franck Ribéry nevét, aki jelenleg a Bayern München labdarúgója. Arcát jellegzetes hegek borítják, melyeket gyermekkorában egy autóbalesetben szerzett. Felesége  Wahiba, algériai származású francia állampolgár. Négy gyermekük van, legkisebb fiúkat Mohamednek nevezték el, ezzel is tisztelegve az iszlám prófétája előtt. Ribéry az iszlámra való áttérésekor felvette a Bilal Yusuf Mohammed nevet. 

foto_222434_cas.jpg

Franck Ribéry imát mormol mérkőzés előtt

A kép forrása

http://www.way-to-allah.com/en/journey/ribery.html

---------------------------------------- 

3. Cat Stevens

A könnyűzene történetének fontos alakja 1977 december 23-án tért át az iszlámra, és ezzel egyidejűleg felvette a Yusuf Islam nevet, amivel szintén komoly hírnévre tett szert. Azért esett a választása a Yusuf (magyarul József) névre, mert végtelenül megtetszett neki József története (ami a Koránban és a Bibliában is megtalálható). Cat Stevens igazi multikulturális családba született, édesapja görög, édesanyja svéd származású, ő pedig már britként nőtt fel. Nem csak zenéléssel foglalkozik, mélyrehatóan tanulmányozta az iszlám vallásjogot és keleti stúdiumokat is végzett. 

Cat Stevens - Father and Son

----------------------------------------

4. Omar Sharif

A háromszoros Golden Globe-díjas világhírű egyiptomi színész Michel Dimitri Chalhoub-ként látta meg a napvilágot, és 1955-ben tért át az iszlámra. Ekkor vette el az Egyiptomban hatalmas népszerűségnek örvendő színésznőt, Faten Hamama-t, és áttérésében ez játszotta a döntő szerepet, mivel Faten muszlim volt. Omar Sharif olyan filmekben szerepelt, mint a Doktor Zsivágó (5 Oscar-díj, 5 Golden Globe-díj) és az Arábiai Lawrence (7 Oscar-díj, 6 Golden Globe-díj). 

rs-202497-gettyimages-506173893.jpg

Omar Sharif

A kép forrásahttps://www.rollingstone.com

----------------------------------------

5. Muhammad Ali

Muhammad Ali, Cassius Marcellus Clay Jr.-ként lett anyakönyvezve. Minden idők egyik legnagyobb ökölvívója, 1942-ben született Scottsdale-ben. Ali nem csak olimpiai - és világbajnok volt sportágában, hanem polgárjogi aktivista és ENSZ békenagykövet is. 22 évesen, 1964-ben tért át az iszlámra és a katonai szolgálatot is a hite miatt tagadta meg 1967-ben. Többször kijelentette, hogy a Cassius Clay név csak a rabszolga neve. Kezdetben a fehér embereket tartotta ellenségének, de ez nem tartott túl sokáig. 1972-ben elvégezte a zarándoklatot Mekkában és hozzáállása gyökeresen megváltozott. Meglátta az értéket a sokszínűségben, az emberek egyesítését és segítését tűzte ki céljául. 1988-ban még egyszer elvégezte a mekkai zarándoklatot. Halála előtt évtizedekig Parkinson-kórban szenvedett. 2016. június 2-án hunyt el.


muhammad-ali-1.jpg

Muhammad Ali imádkozás közben

A kép forrásahttp://aboutislam.net

----------------------------------------

6. Malcolm X

Magyarországon érthetetlen módon rendkívül alulértékelt Malcolm X világtörténeti jelentősége, sőt valószínűleg a többség még csak nem is hallott a nevéről, pedig a méltán híres emberjogi aktivista életéről még film is készült 1992-ben, Denzel Washington főszereplésével. Fiatal korában betörés miatt 8 év börtönre ítélték,  majd áttért az iszlámra, és szabadulása után a Nation of Islam nevű szervezet szószólója lett. Ekkor még sokan fehérgyűlölőnek és fekete nacionalistának  tartották, ami egy mekkai zarándoklat alkalmával megváltozott. Az iszlám legszentebb helyén tett látogatása után rájött, hogy amit idág tett az egy fordított rasszizmus. Ezek után már nem csak az afroamerikaiak jogaiért harcolt és nagyon sok követőre tett szert, melyet legendás szónoklatainak is köszönhetett. 1965-ben merénylet áldozatává vált. 

Malcolm X interjú 1963-ból

----------------------------------------

7. Bem József (Bem apó) 

Bem József, az 1848-1849-es szabadságharc és forradalom kiemelkedő egyénisége, lengyel és magyar honvéd altábornagy a szabadságharc bukása után az Oszmán Birodalomba menekült. Bem, hogy elkerülje az oroszoknak való kiadatását és hogy egy esetlegesen kibontakozó török-orosz háborúban aktívan részt vehessen, felvette az iszlámot és a Murád (Murat) nevet. A későbbiekben azonban bebizonyosodott, hogy az iszlámra való áttérés nem csak egy eszköz volt céljai elérésében, Murád igazi muszlimmá vált. Hatalmas megbecsülésnek örvendett a muzulmánok körében, kortársai elmondása alapján tartotta a Ramadan havi böjtöt, és gyakran látták mecsetekben imádkozni, sőt még teljesen önszántából körül is metéltette magát. Az aleppói (Aleppó - mai Szíria területén) kormányzót szolgálta élete utolsó 1-2 évében, és többször is sikeresen megvédte a várost. Az iszlám előírásai szerint temettette el az oszmán kormányzat. Maradványait 1929-ben szállították Lengyelországba. 

 bem-muzulmankent.jpg

A muzulmán Bem

A kép forrása:

http://www.nimrod-mohacs.hu/content/1849-emigr%C3%A1ci%C3%B3ban-bem-ap%C3%B3

----------------------------------------

8. Germanus Gyula

A világhírű magyar Közel-Kelet kutató, nyelvész és irodalmár 1884. november 6-án született Budapesten. Édesapja zsidó, édesanyja német származású volt. Számos nyelven  beszélt kiválóan, többek között tudott törökül, arabul és perzsául is. Fiatal korában főként latinnal, ógöröggel és történelemmel foglalkozott, majd figyelme lassan az orientalisztika irányába terelődött. Műveiben a muszlimokat rendkívül vendégszeretőnek írta le, később ő is áttért az iszlám hitre, és felvette a Julius Abdulkerim Germanus nevet. Hosszabb időt töltött el Törökországban, Nagy-Britanniában,  Indiában, Egyiptomban és Szaúd-Arábiában. 1935-ben elvégezte a mekkai zarándoklatot. Szellemi hagyatéka felbecsülhetetlen értékű. 

 46969.jpg

Germanus Gyula

A kép forrása:

https://mult-kor.hu/egyik-elso-europaikent-vegezte-el-a-mekkai-zarandoklatot-germanus-gyula-20161107

----------------------------------------

9. Ellen Burstyn

Ellen Burstyn Oscar - és Golden Globe-díjas színésznő 1932-ben született Detroit-ban. Az ő iszlámra való áttérése talán a legmeglepőbb a listán szereplők közül. Katolikus családban nőtt fel, és a harmincas éveiben ismerkedett meg az iszlámmal, még pedig annak misztikus ágával, a szúfizmussal. Híresebb filmjei: Az utolsó mozielőadás (1971), A Marvin Gardens királya (1972), Az ördögűző (1973), Alice már nem lakik itt (1974), Rejtélyek szigete (2006).

mv5bmtu4mjyxmdc3mf5bml5banbnxkftztywnzu3mdiz_v1_ux214_cr0_0_214_317_al.jpg

Ellen Burstyn

A kép forrása

https://www.imdb.com/name/nm0000995/

----------------------------------------

10. Hakeem Abdul Olajuwon

A 213 cm-es Hakeem Olajuwon minden idők egyik legjobb kosárlabdázója 1963-ban született Lagos-ban (Nigéria). A Houston Rockets elsőként draftolta Michael Jordan-t megelőzve 1984-ben. Kétszeres bajnok, és csaknem 30 ezer pontot és 14 ezer lepattanót szerzett karrierje alatt az NBA-ben. 1991-ben vette fel az iszlámot. Környezete mélyen vallásos muszlimként írja le, aki kiválóan megtanult arabul, így az iszlám vallás szent szövegeit eredeti nyelven olvassa. 

olajuwon_254_970101.jpg

Hakeem Olajuwon

A kép forrása

http://www.nba.com/history/players/olajuwon_bio.html

 

----------------------------------------

 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor nyomj egy like-ot a facebook oldalamra:

https://www.facebook.com/Arabisztika.blog/

Szólj hozzá

Kultúra