2018. feb 28.

Arab találmányok (1. rész): A kávé

írta: musafir
Arab találmányok (1. rész): A kávé

Az 'Arab találmányok'  című sorozat első részében a kávé történetéről és legkorábbi felhasználásáról lesz szó. A legenda szerint egy Kaldi vagy Khalid nevű etióp szerzetes a IX. században felfedezte, hogy a kávészemek élénkítő hatással bírnak. Itt még nem italként fogyasztották, többnyire orvosságként, vagy élénkítőszerként tekintettek rá. A muszlim Ibn Szína (ابن سينا), latin nevén Avicenna - a középkor egyik legnagyobb hatású tudósa - volt az első, aki ténylegesen gyógyszerként írta le a kávészemeket a XI. században. Valószínű kevesen tudják, hogy a nap mint nap előszeretettel fogyasztott kávéjuk eredetileg a Közel-Kelet-ről származik, pontosabban Jemenből, egy szúfi kolostorból. A szúfikat az iszlám misztikusainak is nevezik, akik muszlimok egy erőteljes ezoterikus beütéssel. Ők voltak az elsők, akik a kávét olyan variánsban fogyasztották, ahogyan azt napjainkban is teszik: folyadék formájában. Ők jöttek rá arra, hogy a kávészemeket nem csak rágni lehet, hanem ital is főzhető belőle,  és nekik köszönhetően ebből az országból indult világhódító útjára.

04-ff-coffee_120-ab.jpg

A kép forrása:

https://financialtribune.com/articles/economy-domestic-economy/75574/coffee-imported-from-14-countries

----------------------------------------

A 16. században már Szíriában, Konstantinápolyban és Egyiptomban is rendkívüli népszerűségre tett szert. A legelső kávéház Konstantinápolyban, a 16. század közepén nyílt, ezt törökül "kahvehane"-nak nevezték és nevezik a mai napig. Szélsőséges vallásos személyek rávették a muftit (muzulmán törvénytudó jogtudós, polgári elöljáró - مفتي), hogy adjon ki egy kávé betiltásáról szóló fatvát (jogi vélemény - فتوى). Egy rövid időre sikerült betiltani, de a hatóságok rövidesen feloldották a korlátozást. Komoly bevételi forrást jelentett a kávéházaktól beszedett adó, melyről a nagyvezír nem volt hajlandó lemondani. Később a XVI-XVII. században a Balkán felé terjeszkedő törökök magukkal vitték a kávézás szokását, majd ezután Velencében, Párizsban és Londonban is kávéházak nyíltak a XVII. században. 

kahve.png

Korabeli" török" kávézó. 

A kep forrása

http://www.yazihaneden.com/2013/01/kahve-ve-sohbetin-cok-kisa-ve-eksik-tarihi/

----------------------------------------

A kávé szó eredetének meghatározására több elmélet is létezik, ezek közül a legvalószínűbb, hogy az arab "kahwa"  (قهوة) szóból származik, mely török közvetítéssel került át a magyar nyelvbe. Érdekesség, hogy az arab "kahwa" szó eredetileg bort jelentett. A holland "koffie", az angol "coffee" és a német "kaffee" szavak is értelemszerűen az előbb említett "kahwa" szóból származtathatóak. 

image-4-300x300.jpeg

A kép forrása: https://choose901.com/try-qahwa-new-nitrogen-coffee-bar/

----------------------------------------

Nem meglepő, hogy a kávé legismertebb hatóanyaga, az alkaloid (melyet mi koffein néven ismerünk), arab eredetű szó, eredeti alakja "al-qalwi" (القلوي), ehhez később egy görög szuffixumot toldottak. 

Hatásait tekintve a koffein fokozza a szívműködést, az anyagcserét és a légzést, növeli a vérnyomást és a vérkeringési sebességet, tágítja az agyi ereket, szűkíti a bélben levő ereket, vizelethajtó. Megszünteti az álmosságot, javítja a hangulatot, gyorsítja a gondolkodást, átmeneti teljesítménynövekedést idéz elő.

 

----------------------------------------

 

Források: 

http://mawdoo3.com/%D9%85%D9%86_%D8%A7%D9%83%D8%AA%D8%B4%D9%81_%D8%A7%D9%84%D9%82%D9%87%D9%88%D8%A9

https://www.kfki.hu/~cheminfo/hun/teazo/kave/kave2.html

 

 

Szólj hozzá

Kultúra Tudomány