2017. nov 09.

10 világhírű muszlim sportoló

írta: musafir
10 világhírű muszlim sportoló

Ebben a bejegyzésben 10 nagy hatású muzulmán sportolót mutatunk be, akik gyermekek millióinak váltak példaképévé és akik közül néhányan nem csak korszakalkotó teljesítményt nyújtottak, hanem saját sportágukban minden idők legjobbjai közé tartoznak. Az összeállításban egyaránt szerepelnek női és férfi sportolók, valamint olyanok is, akik nem születésüktől fogva muszlimok, hanem a karrierjük alatt tértek át. Szándékosan olyan sportolókat mutatunk be, akik számára fontos a hit és a vallás, továbbá akik erős iszlám-tudattal rendelkeznek. Fontos kérdés az ő esetükben és amiről röviden szót ejtünk majd a későbbiekben, hogy a Ramadan havi böjtöt hogyan tudják összeegyeztetni a versenynaptárukkal. Ez főleg a csapatsportokat űzőknél lehet probléma, mivel ott nincs lehetőség az egyéni igények figyelembevételére, mindenkinek egy elvárt színvonalon kell teljesítenie, de összeségében véve elmondható ezekről a kiválóságokról, hogy mindezen követelményeknek maximálisan eleget tesznek.  

1. Muhammad Ali, minden idők egyik legnagyobb ökölvívója, 1942-ben született Scottsdale-ben. Ali mindent elért, amit ebben a sportágban el lehet érni, olimpiai és világbajnok volt, mindezek mellett nagyhatású polgárjogi aktivista. 22 évesen, 1964-ben tért át az iszlámra és a katonai szolgálatot is a hite miatt tagadta meg 1967-ben. Halála előtt évtizedekig Parkinson-kórban szenvedett. 2016. június 2-án hunyt el.

2. Majlinda Kelmendi, 1991-ben született koszovói judós. Háromszoros európa- és kétszeres világbajnok, Rio olimpiai bajnoka 2016-ban. Koszovó történetének első olimpiai bajnoka. Kelmendi egyébként az 52 kg-os hölgyek mezőnyében versenyez. 

2017_ech_jh_52_majlinda_kelmendi_warsaw.jpg

 Majlinda Kelmendi

A kép forrása:

http://www.judoinside.com/news/2014/European_Judo_Championships_Preview_U52kg_Kelmendi_for_the_triple

___________________________________

3. Mo Farah (Sir Mohamed Muktar Jama Farah), szomáliai születésű brit hosszútávfutó. Ötéves volt mikor Nagy-Britanniába költözött IT tanácsadó édesapjához. Négyszeres olimpiai és hatszoros világbajnok. Farah mélyen hívő muszlim, több nyilatkozatában is kijelentette, hogy sikereit egyértelműen Allahnak (Isten) köszönheti. II. Erzsébet brit királynő 2017-ben lovaggá ütötte. 

4. Mesut Özil, 1988-ban született. Világbajnok török származású német labdarúgó, a londoni Arsenal FC labdarúgója, német válogatott. Özil hívő muszlim, a mérkőzések előtt rendszeresen recitál a muzulmánok szent könyvéből, a Koránból. A Der Tagesspiegel elnevezésű lapnak azt nyilatkozta: "Mindig ezt teszem, mielőtt kimegyek (a pályára). Imádkozok és a csapattársaim tisztában vannak azzal, hogy ilyenkor nem szólhatnak hozzám."

348196b900000578-0-image-m-2_1463992294322.jpg

Mesut Özil elvégezte a mekkai zarándoklatot

A kép forrása: http://www.tagesspiegel.de/politik/pilgerfahrt-nach-mekka-mesut-oezil-und-die-ganz-grosse-oekumene/13637808.html

___________________________________

5. Hicham El Guerrouj (ejtsd: Hisam el Gerúzs), 1974. szeptember 14-én született marokkói középtávfutó, kétszeres olimpiai bajnok, hétszeres világbajnok. Mai napig számos világcsúcs tartója annak ellenére, hogy 2006-ban visszavonult. A nemzetközi sajtóban az "egymérföld királya" elnevezéssel illetik. A sportág történetének legnagyobb legendái közé tartozik. 

1922009.jpg

Hicham El Guerrouj

A kép forrása: http://www.gettyimages.fi/detail/news-photo/portrait-of-world-1500-metres-champion-hicham-el-guerrouj-news-photo/1922009#nov-1997-portrait-of-world-1500-metres-champion-hicham-el-guerrouj-of-picture-id1922009

___________________________________

6. Ahmad Abu Ghaus, 1996-ban született jordán taekwondo-s. A 68 kg-os kategóriában indult Rio-ban, ahol hatalmas meglepetésee diadalmaskodni tudott az akkor még csak 20 éves arab taekwondo bajnok. Ez volt Jordánia történetének első olimpiai bajnoki címe. A szakértők szerint rendkívül bátran és határozottan kényszerítette térdre a nálánál sokkal tapasztaltabb ellenfeleit az Olimpián. Hatására tömegek kezdtek taekwondo-zni hazájában.

7. Oussama Mellouli, 1984-ben született Tuniszban, kétszeres olimpiai bajnok tunéziai úszó. Emellett négy világbajnokságon is elhódította az első helyet. Mellouli amellett, hogy szupersztárnak számít sportágában, egyetemi tanulmányaira is időt fordít. 2007-ben BA diplomát szerzett számítástechnikában. Ő az első olyan úszó a sportág történetében, aki ugyanazon Olimpián érmet tudott szerezni nyíltvízen (10 km-en aranyérem) és medencében (1500 m-en bronzérem) egyaránt. 

oussema-mellouli-2015.jpg

Oussama Mellouli

A Kép forrása: http://www.tekiano.com/2015/07/28/championnats-du-monde-nage-en-eau-libre-oussama-mellouli-23e/

___________________________________

8. Dalilah Muhammad, amerikai futónő. 1990. február 7-én született, elsősorban a 400 méteres gátfutásra specializálódott. A 2016-os nyári olimpián 400 méteres gátfutásban aranyérmet szerzett. Dalilah muszlim családba született és édesapja a queens-i mecset imámja. Számos alkalommal járt Magyarországon, ahol több versenyt is megnyert még az olimpiai bajnoki címe előtt. Dalilah Muhammad többször is kritizálta a jelenlegi amerikai elnök, Donald Trump bevándorlási politikáját. 

9. Noureddine Morceli, 1970-ben szülertett algériai középtávfutó. Atlanta olimpiai bajnoka, emellett négy világbajnokságot is nyert. Morceli mélyen hívő muszlim, aktív pályafutása alatt Ramadan idején is 100%-osan betartotta a vallási előírásokat és napkeltétől-napnyugtáig nem étkezett, valamint nem is ivott, amit saját bevallása szerint is különösen nehéz volt összeegyeztetni a szigorú és kemény edzésekkel. 2000-ben vonult vissza. Hazájában a mai napig óriási népszerűségnek örvend. 

10. Sania Mirza, indiai teniszezőnő, párosban a világelsőségig vitte. 1986. november 5-én született Mumbai-ban. Junior Wimbledon-t nyert egyéniben, de ennél sokkal többre vitte párosban a felnőtteknél. Ebben a versenyszámban sikerült győznie Martina Hingis oldalán az Austral Open-en, Wimbledon-ban és a US Open-en, valamint a Roland Garros-on döntőt járszott. Ő minden idők legeredményesebb indiai teniszezőnője és a világ egyik legjobb páros játékosa. Jelenleg is aktív játékos, legjobb világranglista helyezése egyéniben 27. és párosban 1.

 

sania-mirza_647_070917111747.jpg

Sania Mirza

A kép forrása: http://www.tekiano.com/2015/07/28/championnats-du-monde-nage-en-eau-libre-oussama-mellouli-23e/

___________________________________

 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor nyomj egy like-ot a facebook oldalamra:

https://www.facebook.com/Arabisztika.blog/

Szólj hozzá

Kultúra