2021. máj 22.

Miért az egyiptomiak a világ legjobb squash játékosai?

írta: musafir
Miért az egyiptomiak a világ legjobb squash játékosai?

Az egyiptomi férfi és nő fallabdások vitathatatlanul uralkodók saját sportágukban. A női squash világranglista első 3 helyezettje egyiptomi, valamint az első 10-ben öt egyiptomi foglal helyet (plusz az amerikai-egyiptomi Amanda Sobhy a hatodik). A férfiak talán még jobban állnak, ugyanis a világ 10 legjobb squash játékosa közül hat egyiptomi, valamint az első 20-ban 11-en foglalnak helyet. Ami még döbbenetesebb, hogy a férfiaknál és a nőknél is az első 3 helyezett egyiptomi állampolgár.

20210522_081656.jpg

A női squash világranglista

A kép forrása: PSA World Tour

---------------------------------------------------------------

Vajon mi lehet a sikerük titka? Hogy alakulhat ki egy sportágban ilyen példátlan (egyiptomi) arab hegemónia? Ez a dominancia korántsem volt mindig így a sportág történelme folyamán. Az első világbajnokságot 1976-ban rendezték meg, de 23 évbe telt, mire egy egyiptomi férfi - Ahmed Barada - bejutott a döntőbe. Az 1999-es sporteseménynek Kairó adott otthont a gízai nagy piramisok árnyékában, és Barada a helyi közönség buzgó támogatását élvezte. Második helyezése inspirációként szolgált a fiatalabb generációk számára.

Sokan próbálják megfejteni az egyiptomi csoda titkát. A jelenlegi férfi világelső, Ali Farag elmondta: "Az edzőpályán, ha behunyom a szemem és rámutatok a körülöttem lévő játékosok egyikére, akkor az jó eséllyel a világ egyik legjobb játékosa lesz. Kipróbálhatom magam a legjobbak ellen, és két hétig edzhetek anélkül, hogy ugyanazzal a játékossal kellene játszanom. Versenykörnyezet... Meg akarjuk verni egymást! Az edzéseken néha intenzívebb a küzdelem, mint a versenyeken.”

df7a4ea00b9b806e0121f2e9a32ab874.jpg

Ali Farag és Nour El Tayeb

A kép forrása: BBC Sport

---------------------------------------------------------------

Sokak szerint az egyiptomi squash-csoda a játékstílusukban rejlik. Az egyiptomi stílust az ellenfelek rendkívül agilisnek és kiszámíthatatlannak tartják, ami tulajdonképpen Barada öröksége, aki szintén hasonlóképpen játszott a legelső világbajnokságon. Ezentúl az egyiptomi játékosok elszántsága is nagyban hozzájárul sikereikhez.

Üröm az örömben, hogy Egyiptomban viszonylag kicsi a merítési lehetőség, körülbelül 10 000 játékosból válogathatnak, akik országszerte 400 pályán játszanak. Ezzel szemben az Egyesült Államokban nagyjából 1,7 millió regisztrált squash-játékos több mint 3500 pályán edz. Éppen emiatt a squash elitista sportnak számít Egyiptomban, mivel a pályákat, az edzőket és a felszerelést csak nagyon kevésen tudják megfizetni.

Kérdéses, hogy az arabok meddig tudják uralni a sportágat, de az tény, hogy hegemóniájuk egyelőre megdönthetetlennek tűnik.

Szólj hozzá

Közélet