2020. júl 24.

5 világsztár színész, akik az arab világban születtek

írta: musafir
5 világsztár színész, akik az arab világban születtek

A következő összeállításban olyan színészeket és színésznőket mutatunk be, akik az arab világban születtek. Többségük (kivéve Omar Sharif) etnikailag nem arab, csak valamely arab ország területén született. A listából kiderül hogy ezen hírességek szülei főként a jobb körülmények végett, vagy biztonsági megfontolásból választották lakhelyül gyermekük szülőhazáját.

1. Jean Reno
A Casablanca városában született francia Jean Reno a multikulturalizmus zászlóvivője. Andalúziai spanyol szülők gyermeke, akik Franco tábornok fasiszta rendszere elől menekültek Marokkóba, amely akkoriban francia protektorátus volt. Jean tinédzser volt, amikor családjával együtt áttelepültek Franciaországba. Ekkor változtatták meg a nevét Morenóról Renora. Spanyol anyanyelvén kívül még több nyelven beszél: franciául, olaszul, angolul és japánul, és egyes információk szerint fiatalkorában a marokkói arab dialektust is elsajátította. Többek között olyan filmekben szerepelt, mint a Léon, a profi, a Da Vinci-kód, a Bíbor folyók és a Jöttünk, láttunk, visszamennénk.
jean_re.jpgJean Reno

----------------------------------------
2. Keanu Reeves
Az kanadai Keanu Reeves 1964-ben született Libanon fővárosában, Bejrútban. Angol édesanyától és kínai-hawaii-angol-portugál édesapától származik. Keanu születésekor szülei épp Bejrútban éltek és dolgoztak. Szülei válása után Ausztráliába, majd azt követően New York-ba költözött édesanyjával. Tanulási zavarai miatt otthagyta a középiskolát és egy színiiskolába iratkozott be. Itt több színdarabban is játszott, majd 1986-ban a filmvásznon is bemutatkozott a Friss vér című filmben. Többek között olyan kasszasikerekben szerepelt, mint az Édes november, Az ördög ügyvédje, vagy a Mátrix.
keanu-reeves-9454211-1-402.jpgKeanu Reeves

----------------------------------------
3. Omar Sharif
Omar Sharif (arabul: عمر الشريف) háromszoros Golden Globe-díjas egyiptomi színész. Alexandriában született, eredeti neve Michel Demitri Chalhoub. Egyiptomban és az arab világban már az '50-es évek legelején ikonná vált, de a világhírnevet egyértelműen az 1962-es Arábiai Lawrence hozta meg számára. Pályafutása során arab anyanyelvén kívül még 5 különböző nyelven is forgatott: angolul, franciául, olaszul, görögül és törökül. Omar Sharif egyébként szíriai keresztény (római katolikus) családból származik. Az iszlámot csak Faten Hamamával (فاتن حمامة) köttetett házassága miatt vette fel 1955-ben. Olyan filmekben szerepelt, mint A 13. harcos, az Arábiai Lawrence, a Doktor Zsivágó, a Funny Girl, a Top Secret, vagy A tábornokok éjszakája.
omarsobit.jpgOmar Sharif

----------------------------------------
4. Melora Walters
Melora Walters amerikai színésznő és rendező 1959-ben született Dhahran (الظهران) városában, Szaúd-Arábiában. Egyik híres karaktere Wanda Henrickson volt, a Big Love televíziós sorozatban. Melora Szaúd-Arábiában és Hollandiában nőtt fel. Olyan filmekben szerepelt, mint a Magnolia, a Pillangó-hatás, az Underdogs és a Boogie Nights.
wal.jpgMelora Walters

-----------------------------------------
5. Isla Fisher
Isla Fisher ausztrál színésznő 1976-ban született Omán fővárosában, Maszkatban (مسقط). Édesapja bankárként Ománban dolgozott. Isla ománi-ausztrál kettős állampolgár. Hat éves volt, amikor a családjával Ausztráliába költözött. Párizsban és Angliában tanult színjátszást. Férje a híres humorista és színész, Sacha Baron Cohen (Ali G, Borat). Isla olyan filmekben szerepelt, mint A nagy Gatsby, a Szemfényvesztők, a Született bűnözők és a The Wannabes.

13178_isla-fisher-new.jpg

Isla Fisher

----------------------------------------

További tartalmakért látogass el a facebook oldalamra:

https://www.facebook.com/Arabisztika.blog/

Szólj hozzá

Közélet