2020. ápr 11.

5 próféta az arab világból

írta: musafir
5 próféta az arab világból

A kereszténységben, judaizmusban és iszlámban van egy lényeges közös elem, mégpedig az, hogy a Közel-Keletről indultak, ezért nem meglepő, hogy számos próféta a mai arab világ területén látta meg a napvilágot. Közülük mutatunk be néhányat a teljesség igénye nélkül.

Kik azok a próféták?
A próféták az Úr küldöttei és szószólói a különböző szentírásokban, ezt tükrözi a görög "prophétész" elnevezés is, ami szószólót jelent. Ez egyébként az akkád "nabu" (hirdetni), az arámi "nabiyya" נְבִיָּא (próféta),a héber "navi" נביא (próféta, küldött, aki hirdet), vagy az arab "nabi" نبي (próféta) szavak fordításából eredhet.

Próféták az ábrahámi vallásokban:
Az ábrahámita vallások közé sorolják a világ három fő monoteista vallását, a közös gyökerekkel és értékekkel rendelkező zsidó vallást (judaizmust), a kereszténységet és az iszlámot. 
Részben közös eredetük és teológiai hasonlóságaik miatt sorolják őket egy csoportba. Mindhárom vallás akceptálja az Ábrahám személyében azonosítható spirituális hagyományt. Szent könyveikben és hagyományaikban gyakran ugyanazok a személyek, históriák és helyek bukkannak fel, ám sokszor eltérő jelentéstartalommal.

trust-like-that-of-prophet-musa-can-keep-us-safe.jpg

Mózes

----------------------------------------


Nem arab etnikumú, hanem a mai arab világ területéről származó, és az arabok által nagy becsben tartott prófétákról lesz szó a továbbiakban.

1. Ábrahám (arabul: ابراهيم, héberül: אַבְרָהָם)
A judaizmus mellett a kereszténység és az iszlám is ősatyaként tiszteli. Kr. e. 2000 körül született Ur (arabul: أور, héberül: אור) városában, a mai Dél-Irak területén. A muszlimok úgy tartják, hogy elsőszülött fia, Ismáel (arabul: إسماعيل, héberül: יִשְׁמָעֵאל) volt az arab nemzetek felmenője és Mohamed őse. A zsidó narratíva szerint Ábrahám másik fián, Izsákon (próféta az iszlámban, pátriárka a kereszténységben, héberül: יִצְחָק, arabul: إسحٰق) keresztül az izraeliták őse.

2. Jézus (héberül: יֵשׁוּעַ, arabul: يسوع vagy عيسى)
Bizony Jézus abban a Betlehemben (arab jelentése: hús háza / héber jelentése: kenyér háza) született, amely ma Ciszjordániában (Palesztina) található. Jézus etnikumát tekintve zsidó volt, arámiul beszélt, és az iszlám vallás tanítása szerint a megjövendölt próféták közül való.

unnamed.jpg

Betlehem napjainkban

----------------------------------------

3. Mózes (héberül: משה, arabul: موسى)
Az egyik legismertebb bibliai alak, aki ezen kívül az iszlám vallás szerint az öt legnagyobb próféta egyike. Az Ószövetség első öt könyvének szerzője. Születési helye Alsó-Egyiptom.

4. Noé (arabul: نُوح، héberül: נוֹחַ)
Az iszlámban az öt legnagyobb próféta egyike. Lámek (héberül: לֶמֶךְ, arabul: لامك) fia, az Ószövetség alapján Ádám tizedik nemzetségbeli utóda. Noé bárkájának története szinte az egész világon ismert, vallási hovatartozásról függetlenül. A mai Irak területén született.

unnamed_1.jpg

Noé

----------------------------------------

5. Náhum (héberül: נַחוּם, arabul: ناحوم)
A bibliai 12 kispróféta egyike, aki az Észak-Irakban tálalható Alqosh (szír-arámi nyelven: ܐܠܩܘܫ‎, arabul: ألقوش) területén született (egyes feltételezések szerint a galileai Kafarnaumban). Zsidó származású volt, és írásaiban főként Ninive bukásával kapcsolatos jövendölésit ismertette.

----------------------------------------

 

További tartalmakért látogass el a facebook oldalamra:

https://www.facebook.com/Arabisztika.blog/

 

Szólj hozzá

Történelem