2019. nov 30.

A sokszínű Jordánia

írta: musafir
A sokszínű Jordánia

Kedves Olvasók!
Ebben a bejegyzésben Jordániát és azon belül főként a fővárost, Ammánt szeretném bemutatni! Nyolc napot töltöttem a mesés közel-keleti országban, ám e parányi idő értelemszerűen nem volt elegendő arra, hogy érdembeli következtetéseket tudjak levonni az ország lakóinak életével kapcsolatban. Azonban nyelvtudásomnak köszönhetően rengeteg diskurzust folytattam a helyiekkel, amelyek során sok érdekességre derült fény. A jordán átlagemberek beszámolóiból sokkal hitelesebb képet kaphatunk az ottani emberek életéről, ezért saját élményeim helyett inkább ezeket fogom előtérbe helyezni.
Palesztin sofőrök:
A főváros kaotikus buszhálózata miatt többnyire taxik igénybevételével oldottam meg a közlekedést, ezért volt hogy naponta 8-10 taxissal is tudtam csevegni. Ezen kívül főleg boltosokkal, árusokkal és általánosságban véve az utca emberével folytattam párbeszédet. A taxisokra visszatérve, róluk elmondható, hogy nagyobb részük palesztin gyökerekkel bír és szemmel láthatóan sok palesztin él az országban. Zömük Izrael alapításakor 1948-ban és a hatnapos háború után 1967-ben érkezett Jordániába. Ami számomra megdöbbentő volt, hogy az egyik harmadik generációs taxi sofőr magát jeruzsálemiként titulálta, holott életében nem járt ott.
Bevándorló ország:
Hivatalosan az ország lakosságának 50%-a palesztin vagy palesztin gyökerekkel bír, de a nagyobb városokban, mint pl. Ammánban ez a szám jóval magasabb. Az ott tartózkodásom alatt nem találkoztam olyan emberrel, akinek ne lett volna palesztin felmenője. Amikor a tősgyökeres jordán lakosság hollétéről kérdeztem őket, csak annyit válaszoltak, hogy mind egyenruhában vannak, vagy állambiztonsági szerveknél dolgoznak. A palesztin "kisebbség" mellett még nagyon sok a szíriai menekült, hivatalosan 600 ezer szírt regisztráltak, de számuk a valóságban valószínű a 2 milliót közelíti. Ezen kívül rengeteg afrikai bevándorló él Ammánban, egyiptomiak, szudániak és különböző fekete afrikai népek szülöttei, akik általában nem a nívósabb foglalkozások képviselői, bár akadnak kivételek. Egyértelműen kijelenthető, hogy Jordánia multikulturális és bevándorló ország, melynek több oka is van. Az egyik, hogy az oda vándoroló emigránsok egy ismerős miliőbe csöppennek, Jordánia hasonló szociokulturális tényezőkkel bír, és mindemellett a térség legbiztonságosabb állama. Többek között azért is stabil és kiegyensúlyozott ország, mert nem rendelkezik olyan kőolaj és földgáz készlettel, mint pl. Irak, így a nagyhatalmaknak és Iránnak nem áll érdekében, hogy folyamatos káoszban tartsák az országot. Másrészről az alacsonyan képzett dolgozóknak bőven akad munkalehetőség, emiatt sokan vonzó desztinációnak tartják Jordániát.

Nők helyzete Jordániában:
Saját benyomásaim alapján Jordánia liberális ország, de ez egy erősen szubjektív vélemény, mivel nagyon kevés időt töltöttem ott. Amit tapasztaltam, hogy a fiatalabb generációk képviselői között a hölgyeknél egyre kevesebben hordanak hidzsábot (حجاب - a nők haját letakaró fátyol), és rengetegen vezetnek autót. Saját számításaim szerint 10 autóból 4-et nő vezet. Ammánban sokuk kimondottan szabadosan viselkedik, hétvégenként a fiatalok csapatokban járkálnak és jókedvűen mókáznak. Az egyik helyi elmondása szerint rengeteg fiatal lány dolgozik, sokuk diákmunkát végez, például plázákban, éttermekben, mozikban stb.
77111680_809558802832427_8675835947964694528_n.jpg
Jordán lányok fátyol nélkül
----------------------------------------
Ammán (عمّان):
A főváros dinamikusan fejlődik, vannak városrészek, ahol minden utcában építkezésekbe lehet botlani. A házépítő munkások főleg egyiptomiak és más bevándorlók. A munkakörülmények nem a legjobbak, kevés a védőfelszerelés, vakmerő mutatványokat hajtanak végre akár 20-30 méteres magasságban is. Az egyik munkás elmondása szerint a múlt héten egy egyiptomi vendégmunkás zuhant a mélybe és azonnal szörnyethalt.
jord_ep.jpg
Ammáni építkezés
--------------------------------------

Ammán központja már-már elviselhetetlenül szmogos. Az Európából jött embereknek az első napokban komoly köhögőrohamokkal kell megküzdenie. Nekem napokig hányingerem volt, amikor a központban sétálgattam. Később megtudtam az egyik taxistól, hogy benzin helyett valamilyen keveréket töltenek az autókba és az okozza ezt a kibírhatatlan környezeti hatást. Apropó 1 liter benzint átszámítva kb. 450 Ft körüli áron mérnek, amit minden megkérdezett felháborítóan soknak tartott. A magas benzinárak így közvetetten hozzájárulnak a környezetszennyezéshez.
jord_szmog.jpg
"Kiterjedt hamu"
-----------------------------------------
A fővárosban nagyon jó a közbiztonság, a helyiek segítőkészek és vendégszeretők. Gyakran találkoztam fiatalokkal, akik a 'Welcome to Jordan' mondattal üdvözöltek és mosolygósan integettek. A tömegközlekedés viszont katasztrofális, a város 10%-át fedi le mindössze. Emiatt van nagy piaca a bérautóknak, sofőrszolgálatoknak. A taxizás kimondottan olcsó, egy 6 km-es útért átszámítva 850 Ft-ot kell fizetni, viszont ha túl közeli az úticél, akkor elképzelhető, hogy nem vállalják az utat. Egy jó tanács: olyan autóba ne szálljunk be, ahol nem látunk taxiórát.
cms-image-000010840.jpg
----------------------------------------
Az átlagfizetés 500-600 dinár között mozog (átszámítva 215.000 - 260.000 Ft), sokan panaszkodnak, hogy ez a pénz kevés a tisztességes megélhetéshez. A kiadó albérletek nagyon drágák. Az egyik jobb környéknek számító kerületben felhívtam egy meghirdetett lakást, amely 70 nm-es volt és mint kiderült 700 dinárt (300.000 Ft) szerettek volna érte havonta. Természetesen kevésbé elit környéken olcsóbban is találhatunk kiadó lakást.
77231398_1459687114196921_2998922418640125952_n.jpg
Um Uthayna, az "ammáni Rózsadomb"
----------------------------------------

Ammánban a köztisztaság állapota megfelelő, utcai büfékben is nyugodtan lehet enni. Koldusból és utcai kéregetőből nincs több, mint bármely másik nagyvárosban. Az utcai árusok a tunéziai és egyiptomi kollégáikkal ellentétben nem erőszakosak, viszont az alkudozások során túl sokat nem engednek az eredeti árból.
77223932_970123350019964_6360647716980129792_n.jpg
Ammáni utcakép
----------------------------------------

Hiányosságok és negatívumok:
A korábban említett magas fokú környezetszennyezésen túl akad még néhány negatívum. Az egyik ilyen a súlyos vízhiány, ami alaposan megfosztja az ember fiát a komfortérzettől. A házak tetején víztartályok vannak, amiket hetente egyszer töltenek fel egy hatalmas tartályautóból. Pazarlás nincs, de sokszor víz sincs.
jord_tart.jpg
Víztartályok az épületek tetején
---------------------------------------
Fekete pont még a hiányos tömegközlekedés és nekem az sem volt túl megnyerő, hogy sok helyen nincs járda. A járda nélküliségen túl a zebrahasználat is lutri. Sokan nem szívesen állnak meg előtte és néha komoly bátorság kell, hogy átkeljünk az út túloldalára. Ami még mindenképpen elkeserítő volt számomra az a Szaddám Husszein kultusz, ami az egész jordán (vagy inkább palesztin) társadalmat áthatja. A falakon Szaddám graffitik, az autókon Szaddám nyomatok, a könyvesboltokban Szaddám könyvek. Erre csak azt a magyarázatot kaptam, hogy neki volt bátorsága szembeszállni Izraellel, egyértelműen hősként tekintenek rá. Sajnos figyelmen kívül hagyják, hogy 2 pusztító háborút és 1 millió halottat is "köszönhetünk" neki.
jord_szad.jpg
Szaddám kultusz Jordániában
---------------------------------------

Pozitívumok:
Arról már esett szó, hogy az emberek vendégszeretők és segítőkészek, ám mindezeken kívül is akad még jó néhány pozitívum. Mindenek előtt meg kell említeni az ízletes jordán ételkultúrát, amit bátran ki merek jelenteni, hogy szofisztikált és világszínvonalú. Egyértelműen jellemző rá a sokszínűség, és megtalálhatók benne mind húsos, mind vegetáriánus fogások. Személyes kedvenceim között van a hummusz (حمص - csicseriborsókrém, tahini, olívaolaj, fokhagyma, citromlé), a mutebbel (متبل - padlizsánkém, tahini, olivaolaj) és a menszef (منسف). Az első kettőt meg is lehet kóstolni a főváros szívében található Hashem étteremben, ahol a hummusznak a húsos verzióját is kipróbálhatjuk, míg az utóbbi egy jordán nemzeti étel bárányhúsból.
jord_hasem.jpg
Falafel, mutebbel és hummusz darált bárányhússal a Hashem étteremben
---------------------------------------

Azt már Irakban is tapasztaltam, hogy az arabok nagyon jól vezetnek, de a jordánok egyenesen autóversenyzőnek számítanak. Apró és szűk helyeken is gyorsan manővereznek, villámgyorsasággal beparkolnak, és ha elsőre nem is tűnik fel, de nagyon toleránsak vezetés közben.
Ami nagyon tetszett, hogy november végéhez közeledve elég sok helyen karácsonyi díszekbe botlott az ember. Karácsonyfák, mikulás bábuk, rénszarvasok mindenütt. Nem csak a keresztények, hanem a muszlimok közül is egyre többen ünnepként tekintenek Jézus Krisztus születésére.
76776611_525667874830425_7532884840568324096_n.jpg
Karácsonyi hangulat a Mekka Mall-ban
----------------------------------------

A turisztikai helyeken nem ritka, hogy az alkalmazottak 5-6 nyelven is magabiztosan meg tudnak szólalni. Saját fülemmel hallottam, hogy angolul, olaszul, spanyolul, franciául is tudtak útbaigazítást adni. Egyébként Jordániában jelentős szegmens a turizmus. Számtalan római kori, vagy annál régebbi műemléket és egyéb látványosságot csodálhatnak meg az országba látogatók, ilyenek többek között: az ammáni római színház (المدرج الروماني) Hadrianus diadalíve (قوس هادريان), Zeusz temploma (معبد زيوس) és a Hippodrome (الهيبودروم) Dzserasban (جرش), a Citadella (جبل القلعة) és Hercules Római Temploma (معبد هرقل) Ammánban, Wádi Rum (وادي رم) sivatagi völgy, a Holt-tenger (البحر الميت), Petra romváros (البتراء), a Nébó-hegy (جبل نيبو) és még reggelig lehetne sorolni.
78486468_713341655824841_2723877639331774464_n.jpg
Hadrianus diadalíve Dzserasban
----------------------------------------
Érdekességek:
Még fontos megemlíteni, hogy a Világbank az ötödik helyre sorolta Jordániát az egészségturizmus világranglistáján. Ez semmiképp sem véletlen, a magánkórházak színvonala magasan az átlag felett van, a világ minden tájáról érkeznek ide különböző kezelésekre. Az egészségtudatosságra is nagy figyelmet fordítanak.
jord_eg.jpg
Egészségtudatosságot ösztönző plakát egy bolt kirakatában, a szöveg: "Megkaptad az influenza elleni oltást? Az oltás elérhető! Óvd magadat és óvd a családodat az influenza veszélyeitől! Konzultálj a gyógyszerésszel!"
----------------------------------------

Konformista létemre örömömre szolgált, hogy az összes nagyobb multi és étteremlánc is megtalálható a fővárosban, melyeket előszeretettel látogattam.
jord_piz.jpg
Pizza Hut Jordániában, a szöveg: "Spórolj! 3 közepes pizza 10 dinárért!"
----------------------------------------

A banki ügyintézés magas színvonalú. Kedves ügyintézők, gyors és talpraesett problémamegoldás, kényelmes klimatizált és tiszta vendégtér jellemzi a pénzintézeteket. Jómagam pénzt váltani tértem be az egyik helyi bankba, na meg a kíváncsiság is vezérelt. Egy jó tanács: a repülőtéren nagyon rosszul váltják a dollárt, így csak annyit válts, amennyi a vízum kiváltásához szükséges. A belvárosi pénzváltók és a bankok megbízhatóak.
20191129_201132.jpg
Vendégtér egy jordán bankban
---------------------------------------

Érdekesség, hogy a közüzemi díjakat nem a postán, hanem a szolgáltatóknál kell befizetni. A számlák már-már túl részletesnek tűnnek, a fogyasztás összes apró eleme rögzítve van rajtuk. Bevallom férfiasan, hogy a villanyszámlába még az én bicskám is beletörött.
jord_szam.jpg
Villanyszámla
------------------------------------------
Ami felüdülés volt számomra, hogy sok helyen láttam elektromos és hibrid autókat, ez éles kontrasztban állt a különböző keverékekkel megtöltött füstölgő és környezetromboló járművekkel. Bízom benne, hogy az elektromos autók használata a jövőben egyre inkább tendenciává válik.
jord_elek.jpg
Elektromos autó töltés alatt
---------------------------------------
Pozitív benyomás, hogy a főbb turisztikai helyeken nagyon ügyelnek a tisztaságra annak ellenére, hogy amúgy vannak "szemetesebb" környékek.
jord_szem.jpg
Igen, Dzserasban képes voltam még a kukát is lefotózni, a szöveg: "Kérjük a szemetet a kijelölt helyeken elhelyezni!"
-----------------------------------------
Ammánban sétálva nem csak muzulmán imahelyeket, hanem keresztény templomokat is találhatunk, sőt sokszor a két világvallás szent terei egymással szemben helyezkednek el.
jord_temp.jpg
Mecset és templom egymással szemben
----------------------------------------

Összességében véve bátran merem ajánlani Jordániát bárkinek, aki kicsit is érdekelődik a Közel-Kelet iránt. Egy színes, biztonságos és toleráns ország megannyi látnivalóval és pazar ételkultúrával. A rengeteg ókori és bibliai látványosság, a római kori műemlékek, a pezsgő főváros, a finom ételek, a jó közbiztonság mind-mind arra sarkallanak, hogy egyszer én is újra visszatérjek.
----------------------------------------

További tartalmakért látogass el a facebook oldalamra:

https://www.facebook.com/Arabisztika.blog/

Szólj hozzá

Utazás