2019. aug 11.

Arab kutatók és orvosok a tudományos világelitben

írta: musafir
Arab kutatók és orvosok a tudományos világelitben

Az elmúlt időszakban rendre fül- és szemtanúi lehettünk olyan vitáknak, melyekben az arab származású bevándorlókat kebab- és gyros árusoknak bélyegezték meg. Hallhattunk ilyenféle mondatokat hazánk tudományos életének vezető szereplőitől, de politikusok is gyakran hangoztatták ezt a közkeletű frázist. Ez azért is meglepő, mert ezekkel a lesajnáló mondatokkal a vendéglátásban dolgozókat erőteljesen degradálják, legyenek azok akármilyen nációból valók, vagy akár országunk szülöttei. Az ilyen kijelentések végtelenül károsak - azon felül, hogy valótlan valóságtartalommal bírnak - és komoly mikroagresszió bújik meg mögöttük. Ha csak a Magyarországon élő arab bevándorlók helyzetét vizsgáljuk meg, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a '70-80-as években érkezők nagyobb része tanulmányaik folytatása céljából érkezett ide, ennek köszönhetően kevés olyan kórház van hazánkban, ahol ne lenne legalább egy arab orvos. Egy kisebb részük az üzleti életben próbált szerencsét és sokan megpróbálkoztak a taxizással, illetve a pénzváltással, és jellemző volt rájuk, hogy vállalkozásaikat a rendszerváltás után legalizálták. Nagydoktorijának megírása céljából érkezett Budapestre a '60-as évek elején a világhírű iraki zenész Munir Bashir, aki Kodály Zoltán kezei alatt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte meg doktori fokozatát.
munir.jpg
Munir Bashir
----------------------------------------
Bashir csak a jéghegy csúcsa, rajta kívül azóta ezrével szereztek arab diákok valamilyen egyetemi diplomát Magyarországon. Jelenleg is a magyar kormány és legfőképpen Orbán Viktor miniszterelnök támogatásával évente 1400 (!!!) arab diákot kívánnak magyar felsőoktatási ösztöndíjban részesíteni:
https://www.google.com/amp/s/24.hu/kozelet/2019/02/25/allami-osztondij-arab-liga-orban-viktor/amp/

Üzleti szempontból ez kimondottan optimális Magyarországnak, mert cserébe mi is komoly kedvezményeket kapunk és a diplomáciai kapcsolatok is fejlődésnek indulnak. Ennek ellenére a kormány kommunikációjában egy egészen más dimenzió manifesztálódik, ahol az arabok tevéken járnak, megerőszakolják lányainkat és 'kecskepásztorkodnak', na meg elfoglalják Európát. Ez a negatív reprezentáció sok agresszív eseményt generált már, ezek közül a legfrissebb: 
https://m.hvg.hu/itthon/20190811_Arab_bevandorlonak_neztek_lefejeltek_a_budapesti_Arkad_elott

Vagy egy másik, ahol konkrétan arab diákokat vertek meg Pécsett:
https://www.google.com/amp/s/index.hu/belfold/2019/06/19/arab_egyetemista_pecs_bakancs_verekedes/amp
Azonban csak azok az események kapnak igazi visszhangot, ahol arab vagy muszlim az elkövető. Őket a központi médiában tilos az áldozat szerepében feltüntetni. Már csak azért is érthetetlen a kormány tájékoztató gépezete, mert annak ellenére, hogy évente 1400 arab fiatalnak adnak milliókat érő ösztöndíjakat a magyar adófizetők pénzéből, valamint kötnek milliárdos üzleteket arab befektetőkkel, konzekvensen kirekesztő, elutasító, gyűlölködő propagandával látják el a szavazókat, amelyben minden arab és muszlim bűnös. 
Nehéz kibogozni, hogy mi a szándéka ezzel a miniszterelnöknek, vagy tanácsadóinak, de valószínű, hogy belföldi kommunikációja az alacsonyan kvalifikált választóknak szól, akiket a 'gyűlölet összeköt' címszó alatt könnyű egybekovácsolni. Ha ebből indulunk ki, akkor deklarálható, hogy nem az arabok, vagy a muszlimok az ellenség, inkább most csak politikailag jól kifizetődő őket annak beállítani. A cikk és blog célja ezért, hogy az arabokat és muszlimokat érintő rágalmakra és tévhitekre reagáljon, azoknak ellenpólusaként szolgáljon.
A továbbiakban olyan arab tudósokat és orvosokat fogunk bemutatni, akik szakterületükön a világelithez tartoznak és a rácáfolnak a 'minden arab kebabos' téveszmére.

Dr. Anwar Qais Saadoon: Iraki orvos és több tudományos írás szerzője. Az utóbbi időben azzal került be a hírekbe, hogy legújabb könyve (Essential Clinical Skills in Pediatrics) tananyag lett az amerikai Stanford egyetemen. Az iraki arab orvost zseninek tartják szakterületén, fiatal kora ellenére 2015 óta az Iraki Orvosi Szövetség tagja. Jelenleg számos tudományos projekten és két újabb könyvön dolgozik.
anwar_qais_saadoon.jpg
Dr. Anwar Qais Saadoon
----------------------------------------
Amin J. Barakat: Libanoni orvos, 1942-ben született, nevéhez köthető a Barakat szindróma felfedezése. Az USA-ban él, jelenleg a Georgetown University professzora és a Saint George kórház alapítványának elnöke. Orvosi diplomáját Libanonban szerezte, kutatásának fókuszában a ritka és örökletes vesebetegségben szenvedő gyerekek állnak.
pasted-image-0-86-300x445.png
Amin J. Barakat
---------------------------------------
Abbas Bahri: 1955-ben született tunéziai matematikus, munkásságáért Fermat és Langevin díjakkal tüntették ki. A Rutgers University matematika professzora volt, 2016-ban hunyt el. Parciális differenciálegyenletekkel és geometriával foglalkozott. Nemzetközileg elismert művei többek között a 'Flow lines and algebraic invariants' és a 'Critical points at Infinity in Some Variational Problems'.
8f5225f0fd65e702bb529789979a7a9f.jpg
Abbas Bahri
----------------------------------------
Fethi Benslama: 1951-ben született tunéziai pszichoanalitikus és a párizsi Diderot University professzora. Az iszlám elismert szakértője Franciaországban és számos mű szerzője, ezek közül az egyik leghíresebb: Benslama, Fethi (2002). La psychanalyse à l'épreuve de l'islam. Paris: Aubier. 
fethi_benslama.jpg
Fethi Benslama
---------------------------------------
Huda Zoghbi: A libanoni genetikus a Baylor College of Medicine professzora. Munkája hozzájárult a Rett-szindróma és az 1. típusú spinocerebelláris ataxia mechanizmusainak tisztázásához. Kezdetben gyermek kardiológiára specializálódott, majd ezután tért át a neurológiára és agykutatásra. Canada Gairdner International díjjal jutalmazták 2017-ben. 
220px-huda_zoghbi.jpg
Huda Zoghbi
----------------------------------------
Mahdi Elmandjra: Marokkói közgazdász és szociológus, 1934-ben született Rabatban. PhD-jét a London School of Economics-ban szerezte. Dolgozott az ENSZ-nek, majd az Unesco Társadalomtudományi Szakbizottságának főigazgató-helyettese lett. Szakértőként dolgozott a világ különböző országaiban, több tézise is egyetemi tananyag több közel-keleti egyetemen és Franciaországban. Híresebb művei: Economie et Culture, Paris (1972), Information et Developpement, Paris (1975), Vision of the Future, New Delhi (1991), La frappe de l’Irak est imminente, Abu Dhabi (2002).
letoltes.jpg
Mahdi Elmandjra
-----------------------------------------
Nadia Awni Sakati: Szíriai-szaúdi gyermekorvos és kutató orvos. Az ő nevéhez köthető három rendkívül ritka gyermekbetegség leírása: Sakati–Nyhan–Tisdale szindróma William Leo Nyhan-nal és W.K. Tisdale-lel,  Sanjad-Sakati szindróma Sami A. Sanjad-dal, és a Woodhouse-Sakati szindróma N. J. Woodhouse-szal.
6292_1542277814_nadiasakati.jpg
Nadia Awni Sakati
---------------------------------------
Nora Berrah: Algériai fizikus, a University of Connecticut professzora, a Fizika Tanszék vezetője. 2014-ben elnyerte a Davisson – Germer díjat az atomfizika területén, amelyet azért kapott, mert "úttörő kísérleteket végzett az atomokkal, molekulákkal negatív ionok és klaszterek kölcsönhatásba lépésével ionizáló vákuum ultraibolya és lágy röntgen fotonokkal". 2019-ben American Academy of Arts and Sciences díjjal jutalmazták. 
berrah_headshot.jpg
Nora Berrah
-----------------------------------------
Ahmed Zewail: Egyiptomi tudós és kémikus, a femtokémia atyjának is nevezik. Elnyerte a kémiai Nobel-díjat femtokémiai munkájáért. A Kaliforniai Műszaki Egyetem (California Institute of Technology) fizika professzora. 2010. november 12-én az ELTE díszdoktorává avatták. Karrierje során számos tudományos díjat ítéltek neki és a világ legjobb egyetemein volt vendégelőadó. 
zewil.jpg
Ahmed Zewail
---------------------------------------
Dr. Farouk El-Baz: Egyiptomi űrkutató, aki a NASA-val is dolgozott együtt és 1967-1972-ig az Apollo programban a Lunar Science Planning tervezőjeként is részt vett. Jelenleg kutató professzor és a Távérzékelési Központ igazgatója a Bostoni Egyetemen. A Cairói Egyetem Geológiai Tudományok Karának professzora. A Washington DC Műszaki Akadémiájának és a CRDF Igazgatóságának tagja. 
dr_-farouk-el-baz.jpg
Dr. Farouk El-Baz
---------------------------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor nyomj egy like-ot a facebook oldalamra:

https://www.facebook.com/Arabisztika.blog/

Szólj hozzá

Tudomány