2019. már 14.

Slave to Sirens - egy arab női metal együttes lázadása

írta: musafir
Slave to Sirens - egy arab női metal együttes lázadása

Az öt tagú libanoni Slave to Sirens női metal együttes egy olyan világban próbál érvényesülni, melyben jellemzően a férfiak dominálnak. Dalszövegeiket angolul írják, hogy ezzel is szélesebb közönséget érjenek el, ám ez nem meglepő egy olyan országban, ahol a lakosság egy bizonyos része három nyelven is kiválóan beszél. Az együttesnek markáns véleménye van többek között a társadalmi egyenlőtlenségről, politikáról és szabadságról, mely témák a szövegeikben is megjelennek.

Alma Doumani, a Slave to Sirens egyik tagja a következőtket mondta: "Miért lennénk mi kevesebbek, vagy miért különböznénk a férfiaktól?" Ez a mondat jól tükrözi a banda nemi szerepekhez való hozzáállását. Stílusuk által lehetőségük nyílik arra, hogy haragjukat kiadják és kimondjanak olyan dolgokat is, amelyeket egy átlag arab nő nem biztos, hogy kimondana.

maxresdefault_1.jpg

Slave to Sirens 

A kép forrása: www.youtube.com

 ----------------------------------------

A metal zene és a Közel-Kelet viszonya korántsem felhőtlen. 1997-ben sok rajongót letartóztattak Egyiptomban, mert a hatóságok azt hitték, hogy egy veszélyes sátánista kultúra követőivel állnak szemben. Szaúd-Arábiaban az Al Namrood együttes tagjai pedig kénytelenek voltak rejtőzködni egy esetlegesen bekövetkező meghurcoltatás elől. Köztudott, hogy Szaúd-Arábiában az iszlám vallás talán legszigorúbb értelmezése az elfogadott, és pont emiatt sokáig agresszívan léptek fel minden olyan dologgal szemben, ami a nyugati civilizációból való, de azt sem árt megemlíteni, hogy ez a szigor az utóbbi néhány évben sokat enyhült. 

Al Namrood

----------------------------------------

Azonban léteznek arab országok, ahol ez a zenei stílus szélesebb körben elfogadott, ilyenek a teljesség igénye nélkül: Bahrain, Marokkó, Algéria és Libanon, valamint Egyiptomban is egyre népszerűbb a műfaj, köszönhetően a Crescent death metal együttesnek. Irakban is vannak neves metal zenekarok, mint például a Dark Phantom,  melynek tagjai még az Iszlám Államnak nevezett terrorszervezettől is kaptak fenyegetéseket, ám ennek ellenére nem hagytak fel szenvedélyükkel. Saját városukban az iraki Kerkukban indult el karrierjük, első "nagyobb" koncertjükön 300 fő volt jelen, manapság ennél jóval nagyobb közönségszám előtt játszanak. Szülővárosukban jelentős kurd és türkmén kisebbség él, ez a banda összetételén is meglátszik. 
dark-phantom-website-cover.png

Az iraki Dark Phantom együttes

A kép forrása: https://www.powerbackproductions.com/Dark-Phantom.html

----------------------------------------

Libanon számít a térség metal zenei központjának, ahol több nemzetközi szintű formáció is megtalálható, pl.:KIMAERA, Auriga, Anuryzm. Talán ennek is köszönhető, hogy ebben az országban található a legtöbb metal együttes a Közel-Keleten, és közülük több fellépett már Európában és az Egyesült Államokban is. Sokak szerint a KIMAERA még közöttük is kiemelkedik. Rajongótáboruk folyamatos növekedést mutat, zenei stílusuk pedig különböző struktúrákra épül. Dalaikban éppúgy megtalálhatóak a keleti zene elemei, mint a death metal, vagy a gót stílus. 

KIMAERA 

----------------------------------------

Libanonban a metal zene nem csak egy megtűrt műfaj, hanem kivívta magának a tiszteletet, és a legtöbb ember tisztában van vele, hogy ez az önkifejezés egy művészi formája. A Beirut Metal Fest elnevezésű rendezvényt minden évben megrendezik és évről évre több látogatót vonz. Egyébként ide nem csak hazai és regionális előadókat hívnak meg, hanem a metal világ külföldi sztárjai is gyakran tiszteletüket teszik az eseményen. 2018-ban a Slave to Sirens is a fellépők között volt. 
36533888_523529104757912_5508454685658316800_n.jpg

A Beirut Metal Fest plakátja

A kép forrása:

https://www.pictame.com/user/beirutmetalfest/4635607041

----------------------------------------

Egy nőkkel foglalkozó kutató intézet igazgatója, Lina Abirafeh azt mondta a Slave to Sirens együttessel kapcsolatban, miszerint nem kell szeretnünk ezt a típusú zenét ahhoz, hogy lássuk, ezek a nők milyen inspiráló és bátor dolgot tesznek. Szerinte egyfajta ellenállást testesítenek meg a normákkal és szabályokkal szemben és arra ösztönzik az embereket, hogy mindenki cselekedjen aszerint, amit a szíve diktál. A Slave to Sirens nem titkolt célja a gyámoltalan és önértékelési zavarokkal küzdő nők bátorítása, és a nemek közötti egyenlőség kivívása. 

Slave to Sirens

 

Facebook: Arabisztika blog

Forrás:

www.revolvermag.com

www.cnn.com

www.huckmag.com

 

Szólj hozzá

Kultúra