2018. aug 10.

Hollandia a bevándorlók szemével

írta: musafir
Hollandia a bevándorlók szemével

A tíz napos hollandiai kirándulásomat egy egészen speciális szemszögből szeretném megközelíteni! Az interneten nagyon sok útleírás és turisztikai anyag található Hollandiával kapcsolatban, de ezek inkább csak általánosságban foglalkoznak az országgal. Én sokkal inkább a bevándorlók szemszögéből igyekszem prezentálni a hollandiai viszonyokat, és a több mint 20 éve ott élő rokonaimtól kapott bennfentes információkkal fevértezve, sok érdekes megállapítást tudok tenni. Az egyik ilyen, hogy a Közel-Keletről és Észak-Afrikából érkezett menekültek és bevándorlók integrációja nagyon magas szinten valósul meg. Ha csak a saját rokonaimból indulok ki, mindegyikük elsajátította a holland nyelvet, dolgozik vagy tanul, az ott születetteket pedig kétnyelvűként, magától értetődően hollandnak  tekinti a többségi társadalom. Viszont ami még ennél is fontosabb, hogy méltóságteljes, és mindenféle gyűlölködéstől mentes életet tudnak élni. Amszterdamban példa értékű a bevándorlók beilleszkedése. Itt él a legtöbb külföldi, összesen 180 náció található a városban. A lakosság 68%-a holland állampolgár, 14%-a valamilyen külföldi, és 18%-a kettős állampolgár. A nem holland útlevéllel bírók legnagyobb csoportját az észak-afrikai arabok (Tunézia, Marokkó, Algéria), a törökök, a britek, a németek és az olaszok alkotják. 

photo-2-620x417.png

A kép forrása:

https://archive.tedx.amsterdam/2015/08/is-amsterdam-an-immigrant-haven/

----------------------------------------

Hollandiában elképzelhetetlen lenne, hogy a televízióban gyűlöletkeltő propaganda kapjon helyet, és az sem történhetne meg, hogy a helyi lakosságot a menekültek, migránsok, vagy gazdasági bevándorlók ellen uszítsák. Ott az efféle cselekedetek már kimerítik a rasszizmus fogalmát, amit egyébként nagyon szigorúan büntetnek. Amúgy sok ház és magánlakás kitűzte az Európai Unió lobogóját, ezzel is kimutatva elköteleződésüket az európai értékek iránt, amelynek nem része a gyűlölködés. Félreértés ne essék, a bejegyzés célja nem az illegális migráció támogatása, az ilyen jellegű bevándorlás egyértelműen elutasítandó, viszont a legálisan érkezett külföldiekért, és a menekültstátuszban részesülőkért a többség felelősséggel tartozik. Amikor a hazai televízióban és bizonyos médiákban a menekültek és migránsok ellen hergelik a helyi lakosságot, akkor sajnos azzal azt érik el, hogy - tömegmanipulációs technikák alkalmazásával - az összes migráns elleni gyűlöletre buzdítanak, legyenek akár legálisan érkezettek, vagy sem. Nem mintha egyébként humánus és keresztényi cselekedet lenne bárki ellen is uszítani. Ha valóban az illegális migrációra való felhívás lenne a cél, akkor azt sokkal intelligensebb és kulturáltabb módon is lehetne tálalni, de természetesen emögött politikai érdekek és célok húzódnak meg. 

netherlands-border-e1427383586922.jpg

A kép forrása:

https://www.dutchnews.nl/news/2015/07/the-dutch-agree-to-take-2047-refugees-under-eu-relocation-plan/

----------------------------------------

Készítettem egy mini közvéleménykutatást, ahol arab országokból érkező bevándorlóktól érdeklődtem meg, hogy találkoztak-e már Hollandiában rasszizmussal, mennyire kiegyensúlyozottak, milyen szinten beszélik a nyelvet, stb. Természetesen az eredmény nem reprezentatív, de kivétel nélkül csak  a holland kormányt és embereket éltető válaszokat kaptam. A rasszizmus csak nagyon minimálisan, de néhányuk szerint egyáltalán nincs jelen. A holland nyelvet mindenki elsajátította, az arab bevándorlók gyermekei például egymás között már hollandul beszélgetnek. A bevándorlók érkezésének egyébként számos pozitív hozadéka van: sokszínű utcakép, hatékony munkaerő, multikulturális és toleráns társadalom kialakulása, kultúrák keveredése, civilizációk egymáshoz való közeledése, és közgazdászok szerint a migráció általában növeli a jólét összesített szintjét. Számomra az egyik legfontosabb ilyen plusz az érdekes és ízletes konyhakultúra, amit a bevándorlók magukkal hoztak, és ami túlmutat a Budapesten már megszokott sarki gyroszos kínálatán.

img_20180803_161324_661.jpg

Kebab (jellegzetes közel-keleti étel egy amszterdami arab étterem szervírozásában)

----------------------------------------

A számok tükrében:

A menekültválság talán legsúlyosabb esztendejében, 2015-ben, több mint 58 ezer ember nyújtott be menekültügyi kérelmet Hollandiában. Többségük szíriai állampolgár, majd őket követik az eritreaiak, irakiak és afgánok. Ugyanebben az évben a menekültügyi kérelmek 70%-át pozitívan bírálták el. Ez egy hatalmas szám összehasonlítva az európai átlaggal, ami 47%.  Egyébként  zárójelben érdemes megjegyezni, hogy az UNHCR hivatalos adatai alapján a szíriai menekültek több, mint 90%-a a saját hazáján belül, vagy a szomszédos országokban talált ideiglenes menedékre. Törökországba és a Szíriával szomszédos arab országokba több mint 10 millióan menekültek.

130612-dettmer-syria-refugees-lebanon-tease_kkvdql.jpg

Libanoni menekülttábor. Több mint egymillió szíriai menekültet regisztráltak Libabonban, és egyes feltételezések szerint még legalább ugyanennyien tartózkodnak ott hivatalos papírok nélkül.

A kép forrása:

https://www.thedailybeast.com/its-about-time-united-nations-plans-refugee-camps-for-syrians-in-lebanon

----------------------------------------

Célszerű különbséget tenni a menekülthullámmal újonnan érkezők,  és a már régóta itt élő menekültek és migránsok között. Míg a frissen érkezők főként azon fáradoznak, hogy talpra álljanak új otthonukban, addig a már régebb óta Hollandiában élők többnyire makulátlanul beilleszkedtek. Mit is értünk az ő esetükben beilleszkedés alatt? Elfogadják új hazájuk törvényeit, folyékonyan beszélik a nyelvet, tisztelik és elfogadják azokat, akik eltérő hitet vallanak, vagy másban hisznek. De nem feltétlenül szükséges az ügy gyökeréig leásni, mivel ha körbenézünk Amszterdamban, vagy bármely más holland városban, akkor nagyon szembetűnő a befogadottak viszonylag nagy arányú foglalkoztatottsága. Nincs olyan bolt, üzlet, vagy vállalkozás, aki ne alkmazna legalább egy, vagy több migrációs háttérrel rendelkező személyt. Az utcák is rendkívül színesek, az emberek kiegyensúlyozottak és a helyiek a magyar ember számára szokatlanul barátságosnak és közvetlennek tűnnek. Valljuk be őszintén, hogy nem ehhez a mentalitáshoz vagyunk hozzászokva. 

Végezetül célszerű feltenni a kérdést: Mi az oka annak, hogy Hollandiában képesek az idegen kultúrákból származókat integrálni? Magas fokú tisztelet, fejlett integrációs politika, elfogadás, türelem és tolerancia. Olyan értékek, amelyek mindenki számára követendő például szolgálnak. 

____________________

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor nyomj egy like-ot a facebook oldalamra:

https://www.facebook.com/Arabisztika.blog/

Szólj hozzá

Utazás