2018. júl 20.

Egy osztrák tervezet szerint listáznák a zsidókat és a muszlimokat

írta: musafir
Egy osztrák tervezet szerint listáznák a zsidókat és a muszlimokat

Ausztriában óriási felháborodást váltott ki egy tervezet a vallási kisebbségek körében, mely szerint listáznák azokat a zsidókat és muszlimokat,  akik kóser vagy halal (vallási előírásaiknak megfelelően levágott húst) kívánnak vásárolni. Az új szabályozás csak azokra vonatkozna, akik Ausztriában élnek. Az osztrák jobboldali politikusok bírálnak minden olyan vágási módszert, amit nem elektrosokkal végeznek el. Ezzel szemben az Ausztriában található zsidó kolóniában heves reakciókat váltott ki az új tervezet. Oscar Deutsch, a Bécsi Zsidó Kolónia vezetője szerint a zsidók listázása felettébb módon hasonlít az 1938 utáni (Anschluss) náci törvényekre. Míg mások szerint az osztrák jobboldali kormány túl sok energiát fecsérel a vallási kisebbségek megregulázására, amivel valószínű csak a jobboldali és szélsőjobboldali szavazók kedvében szeretne járni. Joggal lehet feltenni a kérdést: egy ilyen káros politikai milliőben mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a zsidóknak újra sárga csillagot kelljen viselniük? 

A Berlinben található Amerikai Zsidó Bizottság szóvivője Twitter üzenetében azt mondta: " Ez az egész egy antiszemita támadás a zsidók és muszlimok életvitele ellen."

james-altucher-kosher-e1473702482870.jpg

A kép forrása: 

https://jamesaltucher.com/2010/12/kosher-sex-judaism-uri-geller-how-i-met-my-wife/james-altucher-kosher/

----------------------------------------

Mi is az a kóser és halal vágás

Az álatok rituális szabályok szerinti levágása rendkívül lényeges az iszlámban és a zsidó vallásban egyaránt. Kósernek minősül az a vágás, amelyet csorba nélküli éles késsel végeznek a nyakon, a gége átmetszésével. A vágás után, az elvérzést követően azonnal átvizsgálják az állat belsejét, hogy nincs e benne valamilyen deformitás. A vágást egy példás életet élő izraelitának kell végeznie, aki tisztában van a vágás szabályaival. A kóser szó nem konkrétan az állat levágását jelenti, hanem egy dolog rituális alkalmasságára utal, ami megfelel az előírásoknak. Az iszlámban használatos halal szó is hasonló értelemmel bír. Minden olyan dolgot jelent, ami megengedett és törvényes az iszlám vallás előírásainak megfelelően. A muszlimok az állatok levágása előtt egy imát mondanak el, majd elvágják a nyaki ütőeret, hogy az állatot a lehető legkisebb szenvedés érje. A sertéshús fogyasztását mindkét vallás tiltja.

 

 

Forrás: BBC Arabic

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor nyomj egy like-ot a facebook oldalamra:

https://www.facebook.com/Arabisztika.blog/

 

Szólj hozzá

Közélet