2018. ápr 27.

Szíriai menekültek a szomszédos arab országokban

írta: musafir
Szíriai menekültek a szomszédos arab országokban

A szaúdi külügyminiszter, Adel al-Jubeir bejelentette, hogy országa az utóbbi időben 100 millió dollárral járult hozzá szír testvéreik szenvedéseinek enyhítéséhez (ezzel az össztámogatás aránya megközelíti az 1 milliárd dollárt), majd elmondta, hogy Szaúd-Arábia 2,4 millió szíriai menekültet fogadott be a krízis kezdete óta. Ezt az anyagi hozzájárulást Szírián belül, és az azzal szomszédos országokban használták fel. A külügyminiszter elmondta a befogadottakról, hogy ingyenes egészségügyi szolgáltatást, oktatást biztosítanak számukra és részt vehetnek az ország munkaerőpiacán. Azonban itt nem ér véget a humanitárius és anyagi segítség. A külügyminiszter elmondása alapján, a szomszédos arab és muszlim országokban lévő szíriai menekülteknek próbálnak élhetőbb körülményeket biztosítani, és súlyos dollármilliókat költenek el a krízis megoldása, és a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében. Az egyértelmű, hogy a sivatagi országnak nem szokása az általa nyújtott segítségadás mértékével kérkedni, ezért Adel al-Jubeir szavai, az országot ért kritikákra is reflektálnak. Gyakran teszik fel a kérdést, hogy a gazdag arab országok miért nem segítenek a háború sújotta térségből menekülőknek? A válasz ezen országok sajátos menekültügyi rendszerében és statisztikai módszertanában rejlik, ugyanis nem menekültként, hanem vendégmunkásként regisztrálják a szíriaiakat. 

31297537_231330927420721_6102508074977722368_n-750x405.png

Adel al-Jubeir, Szaúd-Arábia külügyminisztere

A kép forrása: www.aksalser.com

----------------------------------------

Érdemes sorra venni néhány arab és muszlim többségű környező országot, ahol nem  elhanyagolható mennyiségű szíriai menekült próbál méltóságteljes életet élni. Törökországban (ha nem is arabok élnek, de az iszlám vallás az uralkodó) egy 2017-es áprilisi adat szerint több mint 3,5 millió szíriai állampolgár él, főként menekülttáborokban. Többnyire Isztambulban, Ankarában és Izmirben leltek ideiglenes menedékre. Nagy problémát jelent a gyermekek iskoláztatása, több mint fél millió gyerek oktatás híján van a mai napig. További gondot okoz a nehézkes és bürokratikus ügyintézés, valamint, hogy az országban élő menekülteknek problémás legálisan munkát találni. Libanonba 2,2 millió szíriai állampolgár menekült, ebből 1 milliót regisztráltak. Többségük rossz körülmények között él, sokuk nem kap megfelelő oktatást és hatalmas sátortáborokban töltik mindennapjaikat. Jordániába 1,2 millióan érkeztek, ebből 628 ezret regisztráltak. A Jordániában élő menekültekről kevés az információ, de itt nem a sátorvárosokban való elhelyezés, hanem a helyi közösségekkel való együttélés a jellemző. Irakban 230 ezer szíriait regisztráltak, de számuk ennél jóval több, körülbelül 5-600 ezren lehetnek. Az Egyesült Arab Emirátusokban, Kuvaitban és Katarban együtt összesen 450 ezren vannak. Egyiptomban a számuk eléri az 500 ezret, Szudánban 100 ezren, míg Algériában körülbelül 50 ezren lehetnek. Érdekesség, hogy még Szomáliában is regisztráltak szíriai menekülteket, összesen 1300-at. 

szi.jpg

A kép forrása:

http://www.documentarytube.com/articles/you-can-make-a-difference-help-syrian-refugees

----------------------------------------

Országokra lebontva:

Törökország: 3,5 millió

Szaúd-Arábia: 2,4 millió

Libanon: 2,2 millió (ebből 1 millió regisztrált)

Jordánia: 1,2 millió (ebből 628 ezer regisztrált)

Egyiptom: 500 ezer

Irak: 500 ezer (ebből 230 ezer regisztrált)

Szudán: 100 ezer

Egyesült Arab Emirátusok: 240 ezer

Kuvait: 160 ezer

Katar: 54 ezer

Algéria: 50 ezer 

Ha a hivatalos számokat nézzük, akkor több mint 8 millió szíriai menekült él a környező arab országokban és Törökországban, de valószínűsíthető, hogy tényleges számuk meghaladja a 10 milliót.

A cikkben szereplő adatok közlése az UNHCR hivatalos jelentésein alapult. 

 

 

További forrás

https://www.aksalser.com/news/2018/04/26/

Szólj hozzá

Politika