2017. nov 01.

Az iszlamista terrortámadások valódi okai

írta: musafir
Az iszlamista terrortámadások valódi okai

Az Iszlám Államnak nevezett terrorszervezet által elkövetett terrortámadásokat az emberek egy része hajlamos az iszlám vallás számlájára írni. Többségük nem képes arra, hogy az események mögé lásson és hogy objektívan megvizsgálja a terrort kiváltó okokat. De ha már az európai és nyugati kultúrkörhöz tartozónak érezzük magunkat, akkor ennek megfelelően ne hagyjuk figyelmen kívül a híres latin mondást: Audiatur et altera pars! (Hallgattassék meg a másik fél is!)

Fontos leszögezni, hogy ez a blogbejegyzés nem a terroristák által elkövetett emberiség elleni bűncselekmények legitimációjának kísérleteként született meg, hanem mélyebb betekintést szeretne nyújtani napjaink egyik, ha nem a legsúlyosabb problémájába.

Sokan a civilizációk harcának nevezik a mai állapotokat, holott ez az elnevezés teljes mértékben helytelen, már csak azért is, mert az iszlám és a kereszténység is monoteista vallás, nem beszélve arról, hogy alapjaiban szinte teljes egyezést mutatnak. Éppen ezért nem is csoda, hogy az iszlám vallás megjelenésekor a keresztények nem úgy tekintettek rá, mint külön vallásra, hanem úgy, mint a keresztény hit újrafogalmazására.

A kép forrása: https://www.pinterest.com/LenaElaineMusic/spiritual-god-is-god/

----------------------------------------

A mai modern időkben egyértelműen gazdasági okai vannak az ellentéteknek. Az észak-afrikai arabok (elsősorban Marokkó, Tunézia és Algéria) a francia gyarmatosító politikát nevezik meg a konfliktus modernkori kiindulópontjának. Tegyünk egy kis történelmi utazást Benke József tolmácsolásában a gyarmatosítás kori Algériába:

132 évvel a gyarmatosító francia hadsereg partraszállása után, 1962. július 5-én proklamálták Algéria függetlenségét. Az önállóság elnyerése rettenetes nyolc év következménye: ez alatt másfél millió algériai esett el a szabadságharcban és egy millió európai származású hagyta el az országot. Algéria szempontjából mindkettő katasztrofális volt. Nem volt család, amely ne gyászolt volna. A gazdaság, a közigazgatás, az oktatás, a kereskedelem, a pénzügyek szakértői eltávoztak. A nemzetnek egyszerre kellett pótolni másfél millió elesettet és több százezer- helyi, arabközi és nemzetközi ismeretekkel rendelkező szakembert. De a nyolc évig tartó háború a gazdaságban is óriási károkat okozott. Elpusztult az állatállomány fele. Az ipari növények (gyapot, dohány, cukorrépa stb.) termésmennyisége 20-50%-ra esett vissza.

Ebből a leírásból egy mondat mindenképpen elgondolkodtató:

Nem volt olyan család, amely ne gyászolt volna.

Itt joggal tehetjük fel a kérdést: Az akkori francia vezetésnek volt joga ahhoz, hogy gazdasági okokból megszálljon egy országot és lemészároljon 1,5 millió ártatlant? Az áldozatok között egyaránt voltak nők és gyerekek, egy országot fosztottak meg az  önbecsülésétől és méltóságától. Nem volt ez másképp Marokkóban és Tunéziában sem. Nem könnyű ezt a kérdést feltenni, de mit ér néhány száz európai áldozat napjainkban az 1,5 millió legyilkolt algírhoz képest? Nem beszélve az iraki, szír, afgán, líbiai és egyéb nemzetiségű ártatlan áldozatokról. Egyik oldalon sem szabadna meghalnia senkinek sem, de nem említhetők egy lapon a muszlimok veszteségei a nyugati világéval.

Algéria függetlenségének kivívása után a lakosságban eluralkodott egy mindent átható 'franciagyűlölet', amit a következő generációkba beleneveltek. Manapság a megmagyarázhatatlan viselkedésük mögött ilyesféle tényezők állhatnak és nem szabad elfelejteni hogy milyen események zajlottak a múltban.

Azonban egy pozitív hozadéka volt a francia agressziónak, mégpedig, hogy Észak-Afrikában az utcaseprőtől az egyetemi tanárig mindenki megtanult franciául. Ezért nem meglepő, ha az észak-afrikai fiatalok, mikor saját hazájukban kilátástalannak ítélik meg helyzetüket, akkor a magyar fiatalokkal ellentétben nem Londonba mennek mosogatni, hanem Franciaországba vándorolnak és ott próbálják megvetni a lábukat. Ez sokuknak sikerült is, egy részük sikeresen beilleszkedett a francia társadalomba és vannak olyanok is, akik még ennél is többre vitték, ezek közé tartozik többek között például minden idők egyik legjobb futballistája Zinedine Zidane, Assia Djebar író (a Francia Akadémia tagja), Patrick Bruel színész, Cheb Mami énekes, Samir Nasri futballista, Claude Cohen-Tannoudj nobel-díjas fizikus, Henri Atlan biofizikus és filozófus, Karim Benzema futballista, Samy Naceri színész, stb.

Zinedine Zidane

A kép forrása:

http://www.goal.com/en/news/1863/world-cup-2010/2010/01/08/1733311/world-cup-2010-zinedine-zidane-may-lend-a-hand-to-algeria

----------------------------------------

Ám nem mindenkinek volt ilyen tehetsége, vagy kiemelkedő képessége. Sokuk Párizs elgettósodott területein él. Ezekben a gettókban elsősorban észak-afrikai, afrikai és egyéb nációhoz tartozók vagy azok leszármazottai, akár sokszorosan kevert nemzetiségűek élnek. Jellemző rájuk egy nagyon ellenálló attitűd a befogadó országgal szemben, ami nem ritkán komoly tüntetésekbe, esetenként zavargásokba torkollik. A bevándorló családokból származó sokadik generációs fiatalokban már nincs meg a feltétel nélküli alkalmazkodás iránti motiváció, könnyebben vállalják fel a konfliktusokat, mint őseik. Ők sem akarnak többet, mint bármelyik kortársuk a világon: anyagi jólétet, függetlenséget, lehetőséget az önkifejezésre. Amikor akadályoztatva érzik magukat céljaik elérésében és saját kulturális különbözőségeiket sem tartják tiszteletben, akkor előfordulhatnak erőszakos cselekmények.

A kép forrása:

http://3.bp.blogspot.com/-keQYmd_ruYI/VXHVuqIdJ9I/AAAAAAAAJbc/DNdR1g0Q0rM/s1600/ParisRiot.jpg

----------------------------------------

Idáig csak egy régiót emeltünk ki, de hasonló események zajlottak le Irakban is az angoloknak, vagy később az amerikaiaknak köszönhetően. Továbbá ne feledkezzünk meg a napjainkban zajló eseményekről. Míg Szíriában és Irakban naponta halnak meg tömegével ártatlan civilek az "eltévedt" amerikai és nyugat-európai bombáknak köszönhetően, addig ha Európában történik egy terrorcselekmény és életüket vesztik hárman, akkor mindjárt megjelennek a zászlós profilképek a közösségi oldalakon és könnyedén bűnbakká teszik az iszlámot, mint kiváltó okot. Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy miért követnek el terrorista támadásokat és miért csatlakoznak az Iszlám Államnak nevezett terrorszervezethez például üzbégek, irániak, afgánok, kínaiak stb. Egyszerű a válasz, pont azért, amiért magyar zsoldosok is csatlakoztak az IS-hez, köztudott, hogy minumum egy tucat magyar állampolgár szolgál terroristaként a Közel-Keleten. Valakit a pénz motivál, valakit a csoportba tartozás érzése és valószínű ezekhez társul egy eddig tisztázatlan agyi rendellenesség is.

Egyesek szerint az európai embereknek nincs közük a közel-keleti halottakhoz és csak az Európában elhunyt áldozatok iránt éreznek gyászt, de nem veszik észre, hogy pont ez az antikeresztény és primitív gondolkodás a táptalaja a gyűlölet eszkalálódásának.

Szólj hozzá

Politika