2017. okt 05.

10 világhírű muszlim tudós napjainkban

írta: musafir
10 világhírű muszlim tudós napjainkban

Ebben a cikkben egy korábbi blogbejegyzés második részét olvashatjátok. Az első részt az alábbi linken tudjátok megtekinteni:

www.arabisztika.blog.hu/2017/09/2/10_muszlim_tudos_akik_hozzajarultak_az_europai_civilizacio_kialakulasahoz

Ahogy a cím is mutatja, 10 világhírű muszlim tudós életét és munkásságát foglaljuk össze röviden, akik felfedezéseiknek és zsenialitásuknak köszönhetően letették névjegyüket a nemzetközi tudományos életben. Sokan közülük már az Egyesült Államokban élnek, mivel őket sem kerülte el az USA agyelszívási hulláma (brain drain), ami a különösen magas képzettséggel bíró szakemberek külföldre (főleg az Egyesült Államokba) csalogatását jelenti. Egyébként ez a jelenség néhány magyar tudóst is érintett, mint pl. Szentgyörgyi Albertet, vagy Teller Edét. 

1. Omar M. Yaghi (عمر مونس ياغي), jordán-amerikai muszlim kémikus, 1965-ben született Jordánia fővárosában, Ammánban. Jelenleg a University of California, Berkeley professzora. Az új anyagok tervezésében és szintézisében elért korábbi eredményeiért Solid State Chemistry díjjal jutalmazta az Amerikai Kémiai Társaság és az Exxon 1998-ban. Hidrogéntároló munkájának elismeréseként a Popular Science 2006-ban beválasztotta őt az Egyesült Államok 10 legjobb tudósa és mérnöke közé. 2009-ben megkapta az Amerikai Kémiai Társaság egyik fődíját. 2000 és 2010 között Omar M. Yaghi a világ második legtöbbet idézett tudósa. 

2. Aziz Sancar (1946. szeptember 8.), török biokémikus, DNS-javító mechanizmusokkal kapcsolatos munkájáért kémiai Nobel-díjban részesült, melyet megosztva ítéltek neki. A University of North Carolina at Chapel Hill egyetem professzora. Tagja az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémiának. Aziz Sancar és társai (Paul Modrich, Tomas Lindahl) felfedezése hasznos lehet a különböző rákkezelések szabályozásában és optimalizálásában. 

3. Abdul Jabbar Abdullah (عبد الجبار عبدالله، 1969-1911), iraki fizikus és meteorológus, a Bagdadi Egyetem egykori emeritus elnöke. 1952-ben a New Yorki Egyetem meteorológiai kutató professzora lett és 1965-ben csatlakozott tudományos munkatársként az Amerikai Nemzeti Légkörkutató Központhoz. Albert Einstein tanítványa volt. Abdul Jabbar Abdullah több könyvet is írt a légköri tudományoknak szentelve. Egyik leghíresebb műve: On the Dynamics of Hurricanes. New York University, 1953. 

11376257_1612002165740872_570636146_n-1.jpg

Albert Einstein és tanítványai, balról a második Abdul Jabbar

___________________________________

 4. Ahmed Zewail (1946-2016، احمد زويل), egyiptomi tudós és kémikus, a femtokémia atyjának is nevezik. Elnyerte a kémiai Nobel-díjat femtokémiai munkájáért. A Kaliforniai Műszaki Egyetem (California Institute of Technology) fizika professzora. 2010. november 12-én az ELTE díszdoktorává avatták. Karrierje során számos tudományos díjat ítéltek neki és a világ legjobb egyetemein volt vendégelőadó. 

5. Nagíb Mahfúz (1911-2006، نجيب محفوظ), egyiptomi író, 1988-ban irodalmi Nobel-díjban részesült. Életében több mint 350 novellát és 34 regényt írt, művei közül többet is vászonra vittek. Nobel-díja után számos regénye jelent meg Nyugaton. Mahfúz prózáját az ideák nyílt kifejezése jellemzi. Munkáiban leírta országának 20. századi fejlődését és összekapcsolta a kulturális és intellektuális hatásokat keletről és nyugatról. Leghíresebb művei: Cairo Trilogy, Adrift on the Nile, The Crime, Live Under the Rain.

0150401902.jpg

Nagíb Mahfúz

Forrás: https://joannabpinneo.photoshelter.com/image/I0000yyGzip3PjPQ

___________________________________

6. Mohamed Abdus Salam (1926-1996, محمد عبد السلام), Nobel-díjas muszlim pakisztáni fizikus, asztrofizikus. 1957-1993-ig különböző angol egyetemeken oktatott. A Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja. Fő eredménye a Salam-Pati modell, aminek számos díjat is köszönhet. Főképpen kvantummechanikával és részecskefizikával foglalkozott. 

7. Farouk el-Baz (1938 - ، فاروق الباز), muszlim egyiptomi űrkutató, aki a NASA-val is dolgozott együtt és 1967-1972-ig az Apollo programban a Lunar Science Planning tervezőjeként is részt vett. Jelenleg kutató professzor és a Távérzékelési Központ igazgatója a Bostoni Egyetemen. A Cairói Egyetem Geológiai Tudományok Karának professzora. A Washington DC Műszaki Akadémiájának és a CRDF Igazgatóságának tagja. 

farouk_el-baz2.jpg

A képen Farouk el-Baz látható (jobbra), amint Ronald Evans-t és Robert Overmyer-t készíti fel az űrutazásra.

Forrás: www.commons.m.wikimedia.org

___________________________________

8. Mohamed Samir Hussein (1976 - , মোহাম্মাদ সামির হোসেন), világhírű bangladesi orvos, pszichológus és kutató. Azon kevés muszlim tudós egyike, akinek a halálfélelem a kutatási területe. Számos elméleti könyv szerzője. Két leghíresebb angol nyelvű műve: Quest for a New Death és a Human Immortality. Elméletei nemzetközileg elismertek.

9. Zaha Hadid (1950-2016, زها حديد), iraki születésű, iraki-brit építész. Ő volt az első nő a világon, aki megkapta a Pritzker építészeti díjat. 2010-ben és 2011-ben elnyerte az Egyesült Királyság legrangosabb építészeti kitüntetését, a Stirling-díjat. 2015-ben ő lett az első (és egyetlen nő), aki elnyerte a Királyi Aranyérmet, melyet a Brit Királyi Építész Akadémia ítélt oda. A The Guardian azt írta róla, hogy felszabadította az építészeti geometriát és egy teljesen új, experzív identitást adott neki. Leghíresebb munkái: a római MAXXI múzeum; a 2012-es Olimpia Uszoda és Aqua Center Londonban; Guangzhou Opera Kínában, Broad Art Múzeum az Egyesült Államokban, Riverside Múzeum Glasgowban, Vienna University Library Bécsben, Administration Building of BMW Factory Lipcsében. 

 1200px-sheikh_zayed_bridge_abu_dhabi_uae.jpg

Sheikh Zayed híd, Abu Dhabi (Tervezte: Zaha Hadid)

Forrás: wiki/Sheikh_Zayed_Bridge

___________________________________

10. Muhammad Yunus (1940 -  , মুহাম্মদ ইউনূস /محمد يونس), bangladesi muszlim Nobel-díjas közgazdász, a Grameen Bank megalapítója, valamint a mikrohitel és a mikrofinanszírozás fogalmainak úttörője. 2009-ben megkapta az Egyesült Államok Elnöki Szabadság-érdemrendjét, 2010-ben pedig a kongresszusi aranyérmet. 2008-ban a Foreign Policy magazin top-100-as listáján a 2. helyezést érte el a legkiválóbb globális gondolkodók listáján. 2012-ben kinevezték a Glasgow Kaledónia Egyetem kancellárává. 

 

Hosszasan lehetne sorolni a kiválóbbnál is kiválóbb muszlim tudósokat, mérnököket, orvosokat, építészeket, közgazdászokat, de az írás nem ezen okból kifolyólag született meg. A bejegyzés elsődleges célja, hogy rövid betekintést nyújtson a leghíresebb muszlim tudósok pályafutásába és bebizonyítsa azt a tézist, miszerint a tudományok és az iszlám szellemisége igenis közel állnak egymáshoz, az iszlám egy tudományokat támogató és arra ösztönző vallás.

 ______________________________

 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor nyomj egy like-ot a facebook oldalamra:

https://www.facebook.com/Arabisztika.blog/

Szólj hozzá

Tudomány