2020. júl 10.

Szicília arab gasztronómiai öröksége: az ARANCINI

írta: musafir
Szicília arab gasztronómiai öröksége: az ARANCINI

A történelem folyamán Szicíliának sokféle lakója volt. Voltak népek, akik markáns nyomot hagytak Olaszország déli régióján, és közülük vitathatatlanul kiemelkednek az arabok. A szicíliai muzulmán-arab hódítás 827. júniusában kezdődött és 902-ig tartott, amikor Taormina, a sziget utolsó nagy bizánci erődje is elesett.

831-ben az arabok sikeresen bevették Palermót, amely az újonnan kialakuló muszlim provincia fővárosa lett. Szicília a XI. század végén került a normannok uralma alá. A csaknem két évszázados muszlim-arab (ebben az esetben nem célszerű a kettőt különválasztani) hegemónia szignifikáns hatást gyakorolt a sziget nyugati és délkeleti részére, amely többek között megnyilvánul az építészetben, a gasztronómiában, a nevekben és a nyelvben is.

Érdekesség, hogy a területet az araboktól elhódító normannok még évszázadokig a szicíliai arab nyelvet használták a hétköznapi interakciók során (és a máltai nyelv közvetlenül a szicíliai arabból fejlődött ki), ami jól mutatja az arab műveltség korszakokon átívelő befolyását, amelyet sem a háborúk, sem az egymást követő birodalmak és politikai rendszerek sem tudtak lekaparni Szicíliáról.

Visszakanyarodva a mai témánkhoz, -a Palermóban szinte már minden utcában kapható arancini (vagy ahogy ők írják: arancine) is arab gyökerekkel bír. Ez a zsemlemorzsába forgatott töltött rizslabda, csaknem egy évezrede a hagyományos dél-olasz konyhaművészet része.

arancini-sicilian-rice-balls-christinas-cucina-1024x682-720x540.jpg

Arancini

----------------------------------------

Arab megfelelője a kubbah (كبة - levantei arab dialektusban kibbéh), amely Irakban, Szíriában, Libanonban, Palesztinában és még sok más országban is nemzeti étel.

vegan-pumpkin-kibbeh-10.jpg
A kubbah (kibbéh)

----------------------------------------
Az arancini elnevezés az arancia szóból származik, amely a narancs megfelelője, utalva az étel narancsra hasonlító formájára és narancssárgás színére. Egyébként a narancs szó a dravida nyelvekből került át a szanszkritba, majd onnan a perzsába, majd onnan arab közvetítéssel került át Európába. Az aranciniket sokféle töltelékkel lehet megtölteni, például padlizsánnal, mozzarellával, sonkával, raguval, spenóttal, stb. Vannak, akik édességet töltenek bele, és desszertként fogyasztják. Különféle méretekben készítik, főételként és előételként is felszolgálják. Sokan szicíliai rizsgombócként hivatkoznak rá.

arancini.jpg

----------------------------------------

További tartalmakért látogass el a facebook oldalamra:
Szólj hozzá

Kultúra